Peuter Insiya die in 2016 ontvoerd werd naar India, hoeft niet terug naar Nederland. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde dat Nederland onbevoegd is om haar vader te dwingen het meisje terug te laten keren. 

De rechtbank oordeelde in december dat de peuter onmiddellijk moest terugkeren, maar haar vader ging daartegen in beroep.

Het gerechtshof ''verklaart zich onbevoegd om kennis te nemen van het verzoek tot teruggeleiding van de minderjarige naar Nederland", staat in het vonnis van donderdag, dat vrijdag is gepubliceerd.

De moeder van Insiya is ook in India naar de rechter gestapt om haar dochter terug te krijgen. Het hof vindt dat de besluitvorming daar moet liggen, staat in het vonnis.

'Jammer'

De moeder van Insiya, Nadia Rashid, noemt het besluit van het hof ''jammer'', maar de rechter in India heeft volgens haar eind vorige maand al bepaald dat Insiya terug moet naar Nederland. Dat zou voor eind maart moeten gebeuren. De vader heeft echter hoger beroep aangetekend tegen dit besluit, aldus zijn advocaat Gerard Spong.

Het is nog niet duidelijk wanneer dit dient. Rashid zei hier nog niet van op de hoogte te zijn. Volgens haar heeft een hoger beroep ook geen opschortende werking op het vonnis van de rechtbank. ''Hij heeft zich er dus gewoon aan te houden.''

Verdachten

Insiya werd september 2016 ontvoerd uit de woning van haar oma in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. Inclusief de vader verdenkt het Openbaar Ministerie (OM) acht mensen van betrokkenheid bij de ontvoering.

Een van de verdachten bevindt zich nog in Nederland. De Amerikaanse Robert M. zit weer vast nadat hij een ontsnappingspoging deed om tijdens zijn voorwaardelijke vrijlating het land te verlaten.

De autoriteiten in India wezen een uitleveringsverzoek voor de vader van Insiya eerder af.