Een 25-jarige man uit Wilp is aangehouden omdat hij via het dark web 150 xtc-pillen had besteld. De arrestatie is onderdeel van een grote politieactie in Nederland en de Verenigde Staten tegen mensen die online drugs hebben gekocht.

Woensdag en donderdag heeft de politie in Nederland 37 mensen bezocht die drugs hadden besteld via de criminele marktplaats Hansa Market. Deze website is alleen toegankelijk via speciale software.

Op de man uit Wilp na, is niemand opgepakt. Het Openbaar Ministerie moet beslissen of deze mensen, voornamelijk mannen tussen de twintig en dertig jaar, vervolgd worden.

Afgelopen zomer had de politie met een internationale gecoördineerde actie Hansa Market overgenomen en onder controle gekregen. Toen werden onder meer drie jongens van zeventien opgepakt op verdenking van de verkoop van hard- en sofdrugs via de marktplaats. De actie van deze week is een voortvloeisel daaruit.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat er nog meer acties gaan volgen voor mensen die via Hansa Market drugs hebben besteld. De politie hoopt duidelijk te maken dat het dark web niet zo anoniem is als veel mensen wellicht hopen.