Sneeuwval heeft donderdagochtend voor gladheid gezorgd in het noorden en oosten van het land. Het KNMI had voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel code geel afgekondigd vanwege de gladde wegen. 

Het weerinstituut trok de waarschuwing iets na 9.00 uur weer in. 

Ook in Flevoland en Gelderland is het glad vanwege de sneeuw, melden de weerbureaus. Volgens Weeronline viel de meeste sneeuw op de Veluwe. Daar ligt een laag sneeuw van zeker 3 tot 5 centimeter dik. 

De verwachting is dat de sneeuw van het westen uit steeds meer overgaat in regen. Het sneeuwdek zal dan langzaam wegdooien.

In het oosten van de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel begon het later met sneeuwen. Na de ochtendspits zal ook daar de sneeuwdooi inzetten. 

Vrachtwagen slipt

De gladde ochtendspits zorgde voor veel files op de Nederlandse wegen. Op het hoogtepunt rond 8.00 uur meldde de ANWB meer dan honderd files met een totale lengte van meer dan 425 kilometer. 

Op de A28 van Groningen richting Zwolle stond een lange file van stilstaand verkeer. Door het lichte sneeuwdek gleed daar een vrachtwagen van de weg en belandde in de middenberm. Tussen Staphorst en afrit Ommen had Rijkswaterstaat de linkerrijstrook richting Groningen afgesloten voor reparatie.

Op de A28 richting Utrecht voor Soesterberg stond ook een vrachtwagen met pech. Vanaf knooppunt Hoevelaken stond daar file en dat zorgde ook voor opstoppingen op de A1. Een ongeluk op de Van Brienenoordbrug richting Breda veroorzaakte verkeersopstoppingen op de A16. Ook op de A2, A7, A10 en A12 zijn ongelukken geweest door de gladheid. 

Vrijdagochtendspits

In de loop van de middag is de sneeuw verdwenen en trekken regenbuien over het land. De temperatuur stijgt naar maximaal negen graden. Donderdagavond klaart het op.

In de heldere nacht van donderdag op vrijdag gaat het vriezen aan de grond en kan het weer glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Ook tijdens de vrijdagochtendspits moeten weggebruikers rekening houden met gladde wegen. 

Bekijk hier de actuele situatie op de weg.