Een man die op weg naar carnaval met een speelgoedwapen in de weer was tijdens de autorit, heeft daarmee onbedoeld een politieactie uitgelokt.

Andere automobilisten die hem op de A27 ter hoogte van Nieuwegein met het vuurwapen zagen, schrokken daarvan en belden 112.

De politie zette de auto aan de kant bij Werkendam. Vanwege het mogelijke vuurwapengevaar benaderden de agenten de verdachten met getrokken wapens.

De twee mannen werden geboeid. Pas na de aanhouding bleek dat ze een speelgoedwapen bij zich hadden en op weg waren naar een carnavalsfeest in het zuiden van het land. "Ze hebben er afstand van gedaan. Toen mochten ze gaan", vertelt een woordvoerster van de politie.

Wettelijk verboden

Speelgoedwapens die op echte wapens lijken zijn wettelijk verboden, tenzij ze van het Europese CE-keurmerk zijn voorzien. Maar ook dan is het niet toegestaan ze in het openbaar te dragen.

"Omdat ze dreigend overkomen en aangezien kunnen worden voor echte wapens, met alle gevolgen van dien", aldus de uitleg op de website van de politie.