Burgemeester Arno Verhoeven van de Limburgse gemeente Leudal doet een dringend beroep op de media weg te blijven uit Heibloem, als daar DNA van inwoners wordt afgenomen bij het onderzoek naar de moord op Nicky Verstappen. 

Media-aandacht zou mogelijk mensen afschrikken, aldus Verhoeven. De DNA-afname in Heibloem is op 24 februari.

''Onze inwoners van Heibloem hebben duidelijk te kennen gegeven zo veel mogelijk in de luwte te willen deelnemen aan het DNA-verwantschapsonderzoek. Ik begrijp en respecteer dit volkomen", zei Verhoeven.

"Aanwezigheid van de media wordt in Heibloem niet op prijs gesteld en heeft mogelijk een negatief effect op de bereidheid tot deelname. Ik doe als burgervader van Heibloem dan ook een nadrukkelijk appel op de media om de behoefte van onze burgers te respecteren en de afnameperiode in Heibloem in alle rust te laten geschieden", vervolgde de burgemeester van het dorp.

De elfarige Verstappen werd in augustus 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide vermoord. Een dader is nooit gevonden, maar wel DNA-sporen. Eerder werden die sporen al vergeleken met de 270.000 profielen in de nationale DNA-databank. Dat leverde geen resultaat op.

Journalistenvakbond NVJ vindt het goed dat de burgemeester ervoor kiest een moreel appel te doen op de media en geen verbod in te stellen. ''Je ziet soms dat gemeenten een verbod uitspreken, maar dat vind ik ongelukkig'', zegt secretaris Thomas Bruning. ''Hij wil zijn inschatting overbrengen aan de media. Daar kun je verschillend over denken, maar voor ons is het belangrijkste uitgangspunt dat de keuze moet blijven aan de media.''

Politie: Zo werkt een DNA-verwantschapsonderzoek
210
Politie: Zo werkt een DNA-verwantschapsonderzoek