De politie van Amsterdam komt te weinig toe aan het opsporen van grote drugsbazen.

Dat heeft de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg tegen de zender AT5 gezegd naar aanleiding van het schietincident in de wijk Wittenburg anderhalve week geleden.

Door de schietpartij kwam de 17-jarige Mohammed Bouchikhi om het leven. De schutters hadden het vermoedelijk op iemand anders voorzien. Bewoners en bestuurders maken zich al langer zorgen over de onveiligheid in de wijk. Er wordt onder meer gehandeld in verdovende middelen.

Aalbersberg zegt dat de politie te weinig tijd heeft voor het onderzoek naar de echte bazen in de internationale drugshandel, omdat agenten het te druk hebben met ander werk. ''Wij zijn voor 60 tot 70 procent met liquidaties bezig en voor de rest vooral met radicalisering en terrorisme-onderzoeken.''

De politiechef zegt dat er een markt van gebruikers is waarin eigenlijk weinig fout gaat. ''Maar we moeten wel beseffen dat achter die enorme stroom van drugs in de stad een enorme georganiseerde misdaad zit.'' Daarom vindt de politiechef dat er meer focus moet komen op de bovenkant van de drugshandel.