De gemeente Amsterdam steunt de aangifte van advocaat Benedicte Ficq tegen de tabaksindustrie en bekijkt of het juridisch mogelijk is zich bij die aangifte aan te sluiten.

Volgens de verantwoordelijk zorgwethouder Eric van der Burg, wil de stad met het uitspreken van de steun een statement maken.

"We zijn al jaren hard bezig een rookvrij Amsterdam te realiseren. Het ondersteunen van de aangifte tegen de tabaksindustrie past in deze lijn", zo stelt de wethouder. 

Ook het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek doet mee met de aangifte. Dit besluit van het Amsterdamse ziekenhuis was niet direct aanleiding voor de gemeente om de actie van Ficq te steunen. "We zijn al langer actief bezig in Amsterdam met rookpreventie, bijvoorbeeld op sporttereinen", zo meldt een woordvoerder van de gemeente.

Officieel aansluiten

Hoewel het voor een gemeente wel al mogelijk is om zich aan te sluiten bij de zaak, wordt door Amsterdam nog bekeken hoe ze dit aan gaan pakken.

Volgens de woordvoerder moet vooral bekeken worden in welk verband de gemeente zich zou kunnen aansluiten, bijvoorbeeld met andere gemeenten. Ook moet bekeken worden wat een bijdrage aan de aangifte betekent voor Amsterdam. Dergelijke juridische aspecten moeten worden onderzocht voor de stad zich officieel aan kan sluiten bij de aangifte. 

Verslavingszorg

Naast het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek hebben ook andere grote Nederlandse ziekenhuizen zich aangesloten bij de aangifte, zoals het UMCG Groningen. Ook KWF Kankerbestrijding sprak eerder ook al steun uit voor de aangifte, die Ficq in 2016 namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten deed. 

Eerder deze week kwam daar ook de steun van het Netwerk Verslavingszorg bij, een koepel van verschillende instanties die zich met verslaving bezighouden. 

Het Openbaar Ministerie kan nog niet zeggen of de aangifte leidt tot een strafzaak.