De politie heeft dinsdagavond een 17-jarige jongen aangehouden die ervan wordt verdacht vorig jaar een handgranaat in een café nabij het Leidseplein in Amsterdam te hebben neergelegd. 

De jongen werd rond 20.00 uur met behulp van een arrestatieteam aangehouden in de Pijp, meldt de politie woensdag. 

Na de vondst van het explosief op 8 februari 2017 werd het gebied rondom het café In the City urenlang afgezet. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam ter plaatse om het te ontmantelen.

Wijlen burgemeester Eberhard van der Laan besloot de horecagelegenheid voor enige tijd te sluiten na de vondst van de handgranaat. Dit om de openbare orde en veiligheid te waarborgen. 

Daders

De politie vermoedt dat de jongen tot dezelfde dadergroep behoort die op 24 augustus een handgranaat in een steeg bij Club Abe in Amsterdam achterliet. Ook club Abe werd tijdelijk gesloten. 

De politie maakte eerder al bekend dat er in elk geval twee daders bij dit incident betrokken waren. Het onderzoeksteam sluit meerdere aanhoudingen dan ook niet uit.

Handgranaten

Eind januari en begin deze maand werden ook handgranaten aangetroffen bij een winkelpand in de Jan Evertsenstraat en bij een cocktailbar in de Korte Leidsedwarsstraat.

De politie ziet vooralsnog geen link tussen deze incidenten en de vorige twee aangetroffen explosieven. De onderzoeken hiernaar lopen nog.