De laatste veteraan van de strijd om de Maasbruggen in Rotterdam, William 'Bill' Ramakers, is overleden.

De laatste zogenoemde Zwarte Duivel overleed in de nacht van dinsdag op woensdag op 95-jarige leeftijd in zijn Canadese woonplaats Londen, meldt het ministerie van Defensie.

Ramakers vocht volgens het ministerie als 17-jarige marinier in de meidagen van 1940 dagenlang met zijn kameraden in de strijd om de Maasbruggen in Rotterdam tegen de Duitsers. Vanwege hun standvastige verzet kregen de mariniers gekleed in donkerblauwe uniformen van de Duitsers de bijnaam 'die schwarzen Teufel'.

Ramakers, die samen met zijn maten de Duitse opmars over de Nieuwe Maas tot staan wist te brengen, was al krijgsgevangen gemaakt toen het centrum van de Maasstad op 14 mei 1940 werd gebombardeerd. Kort nadat hij krijgsgevangen was gemaakt, wist hij echter te ontsnappen.

Japan

Na de bevrijding kreeg Ramakers een zware opleiding met als doel deelname met de Mariniersbrigade aan de invasie van Japan als dat land niet zou capituleren.

Uiteindelijk vertrok de Mariniersbrigade met Ramakers naar het toenmalige Nederlands-Indië, om in 1948 weer in Nederland terug te keren. In 1951 verhuisde Ramakers met zijn jonge gezin naar Canada.

Bezoek

Het bestaan van deze veteraan was tot begin 2014 niet bekend bij Defensie. Na het overlijden van zijn echtgenote nam de oud-korporaal van de mariniers echter contact op met het ministerie van Defensie. In een brief schreef hij nog een keer Nederland, en in het bijzonder Rotterdam, te willen bezoeken.

Diezelfde zomer haalde de Koninklijke Marine Ramakers en zijn twee dochters naar Nederland. Hij woonde de Rotterdamse Veteranendag op de Van Ghentkazerne bij, en vervolgens de Nationale Veteranendag in Den Haag. In zijn openingstoespraak stond premier Mark Rutte nog stil bij de ervaringen van deze Zwarte Duivel.