Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt een oproep tot moord op Sinterklaas bij de landelijke intocht in Dokkum van vorig jaar.

Dat bevestigt een woordvoerder van het OM woensdagochtend na berichtgeving van De Telegraaf. Het OM kan inhoudelijk nog niet ingaan op het onderzoek. De zaak ligt momenteel bij de politie.

Volgens de krant is de bedreiging op Facebook geuit door de leider van de actiegroep De Grauwe Eeuw. Het bericht werd dezelfde dag nog verwijderd van Facebook.

De man schreef "dat er niks anders opzit dan een prijs op het hoofd van Sinterklaas te zetten". Gevolgd door: "Het wordt een dubbele prijs als alle kinderen er getuige van zijn, en massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten."

Koloniaal

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid bestempelde actiegroep De Grauwe Eeuw in een rapport in 2017 tot een extreemlinkse antiracistische actiegroep. "Zij strijden tegen (in hun ogen) racistische en koloniale symbolen in de Nederlandse maatschappij", schrijft het NCTV.

De Utrechtse wethouder Kees Diepeveen besloot naar aanleiding van het bericht op Facebook de actiegroep uit een commissie te zetten die overlegt over Utrechtse straatnamen met een verwijzing naar het koloniale verleden van Nederland.