De regering kan meteen orde op zaken gaan stellen op het Caribische eiland Sint Eustatius. Het hele parlement schaart zich achter het besluit om in te grijpen.

De Eerste Kamer ging dinsdagavond eensgezind akkoord met een spoedwet, nadat de Tweede Kamer eerder op de dag al unaniem had ingestemd.

Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties wil het bestuur van Sint Eustatius, dat een bijzondere gemeente van Nederland is, tijdelijk overnemen. De eilandraad, vergelijkbaar met de gemeenteraad, wordt ontbonden.

Gedeputeerden en waarnemend gezaghebber worden van hun functie ontheven. Woensdag wordt een regeringscommissaris benoemd die zal voorzien in het bestuur van Sint Eustatius.

Uitzonderlijk

Knops spreekt over een uitzonderlijke maatregel die volgens hem echter nodig is omdat het eilandbestuur een chaos is. Hij kondigde snel maatregelen aan om de situatie te verbeteren.

Een commissie heeft geconcludeerd dat het gezag op Sint Eustatius wordt gekenmerkt door wetteloosheid en financieel wanbeheer. Ook is sprake van discriminatie, intimidatie, bedreigingen en beledigingen, willekeur en machtswellust.

Knops legt uit waarom bestuur Sint Eustatius overgenomen is
55
Knops legt uit waarom bestuur Sint Eustatius overgenomen is

Teleurstelling

Het bestuur van het eiland vindt het besluit onterecht en beraadt zich over de kwestie en zal ook met advocaten praten over een aanpak van de situatie. Het eiland wil desnoods internationaal aandacht voor de zaak vragen.

Charles Woodley, gedeputeerde van Sint Eustatius en verantwoordelijk voor financiën, is teleurgesteld in de beslissing van Nederland. Simmons en andere leden van de eilandsraad voelen zich overvallen door de beslissing, die zonder overleg zou zijn genomen. 

Zij beweren dat Nederland zich schuldig maakt aan de schending van internationale regels. Daarvoor willen ze naar de Verenigde Naties stappen. Knops vliegt woensdagochtend naar Sint Eustatius om het besluit aan de bevolking, bestuurders en eilandsraad toe te lichten.