De Leidse huisarts (37) die wordt verdacht van het misbruiken van zijn 7-jarige dochter en drie van haar leeftijdsgenootjes en het stiekem filmen van patiënten, moet verplicht worden geobserveerd in het Pieter Baan Centrum voor zijn geestelijke gesteldheid.

Ook blijft Maarten B. voorlopig vastzitten, besloot de rechtbank in Den Haag dinsdag in een zogeheten pro-formazitting. 

Tot nu toe heeft B. geweigerd mee te werken aan onderzoek naar zijn gesteldheid. Zijn advocaat liet weten dat de huisarts medewerking weigert, omdat hij niet wil dat de resultaten in het openbaar worden besproken. ''Hij beseft dat behandeling nodig is en dat er iets moet gebeuren", aldus de advocaat. Maar B. wil de onderzoeken liever intern houden.

De rechtbank liet dinsdag weten daar niet in mee te gaan. ''Onderzoek is noodzakelijk. Wij hebben de resultaten nodig om te weten of de feiten waar u van verdacht wordt u aangerekend kunnen worden", aldus de rechter.

Misbruik

B. werd afgelopen oktober opgepakt. Hij zou jarenlang zijn dochter en drie andere meisjes hebben misbruikt en daar foto's en filmpjes van hebben gemaakt. De meisjes zijn allen geboren in 2010. Het misbruik zou vanaf hun tweede jaar hebben plaatsgevonden. B. ontkent dat niet, maar zegt dat hij zich het niet kan herinneren.

Het onderzoek is nog niet afgerond, liet de officier van justitie weten. Onder meer de beelden worden nog onderzocht van patiënten die hij heimelijk zou hebben gefilmd.

Beelden

Eerder werd al bekend dat de man tientallen beelden op zijn computer en telefoon had van ontklede patiënten. In alle gevallen zou het om kinderen en jongvolwassenen gaan. De man was werkzaam in drie verschillende huisartsenpraktijken in de regio Leiden, waarvan een in Schiedam. 

B. was dinsdag aanwezig in de rechtbank tijdens de niet-inhoudelijke zitting, maar hij deed er het zwijgen toe. ''Ik heb niets toe te voegen aan wat mijn advocaat heeft gezegd."

De nieuwe zitting staat gepland op 18 april. Het gaat dan weer om een niet-inhoudelijke zitting.