Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen heeft een man die onlangs gewond raakte bij de schietpartij op Wittenburg in Amsterdam een gebiedsverbod opgelegd. Het slachtoffer was mogelijk het doelwit.

Dat zegt Van Aartsen vrijdag in het AT5-programma Gesprek met de Burgemeester. Als de 19-jarige Gianni L. toch in bepaalde delen van de stad komt, mag de politie hem aanhouden.

In de media werd meermaals gesuggereerd dat L. het werkelijke doelwit was bij de schietpartij op Wittenburg, waarbij een 17-jarige stagiair van een buurthuis om het leven kwam. L. raakte bij deze schietpartij zwaargewond. Naar verluidt zou hij drie keer in zijn borst zijn geschoten.

Kattenburg

Eind vorig jaar raakte L. ook al gewond bij een schietpartij in dezelfde Amsterdamse buurt. Deze vond plaats op de Kattenburg, één eiland verderop. Bij het incident kwam een 19-jarige man om het leven.

Hoewel die schietpartij op 23 november leek te gaan om een uit de hand gelopen ruzie, heeft het incident op Wittenburg alles weg van een afrekening uit de onderwereld.

Gebiedsverbod

Van Aartsen maakte donderdag al bekend dat hij keek naar de mogelijkheden voor een gebiedsverbod. Een gebiedsverbod staat te boek als zware maatregel, waarbij eerst de juridische haalbaarheid moet worden afgewogen.

Het werd twee jaar geleden voor het eerst door wijlen burgemeester Eberhard van der Laan gedaan. Het ging toen om een crimineel die op een dodenlijst stond.