Een man en een vrouw die in juni 2016 samen met anderen een Turkse moskee belaagden, zijn door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot taakstraffen. 

De 32-jarige Yelcin K. uit Rotterdam kreeg 200 uur taakstraf opgelegd en de 22-jarige Ceren A. uit Zaandam zestig uur.

Ze moeten de moskee ieder 1500 euro schadevergoeding betalen. Ook twee slachtoffers krijgen van beiden 400 euro. Een derde verdachte werd vrijgesproken.

De rechtbank achtte openlijke geweldpleging bewezen. De aanklager had tegen alle drie 200 uur taakstraf geëist. De vrouw filmde het tumult op haar mobieltje. Op videobeelden van de moskee zelf is te zien dat een rumoerig gesprek tussen de Koerden en enkele moskeebezoekers uit de hand loopt en er wat klappen worden uitgedeeld en spullen vernield.

Ontkennen

Beide mannelijke verdachten ontkenden dat ze erbij waren. De politie herkende K. wel en ook zijn telefoon gaf aan dat hij daar was.

De verdachten behoorden tot een groep van circa vijftien Koerden die verhaal kwam halen in de moskee vanwege de bedreiging van een Koerdische familie in de Dordtse Wielwijk. Die had tijdelijk een Koerdische vlag buiten gehangen. Daarop werd het gezin bedreigd door Turken.