Deskundigen van de politie starten 65 jaar na de watersnoodramp opnieuw een identificatie-onderzoek naar 28 nog niet geïdentificeerde doden. Hiervoor is DNA afgenomen van de eerste en tweede generatie overlevenden van de ramp. 

Het onderzoek is een vervolg op een eerdere poging in 2011 om de onbekende slachtoffers te identificeren. In totaal gaven 84 personen gehoor aan de oproep om een wangslijmvliesmonster af te geven, meldt de politie vrijdag. 

Hun DNA wordt gekoppeld aan dat van de onbekende overledenen, wat "hopelijk leidt tot een match". "Voor velen is dit onderzoek de laatste kans om familie terug te vinden", zegt Hans Geldof, forensisch onderzoeker bij de politie Zeeland-West-Brabant.

Dit heeft te maken met dat de eerste en tweede generatie overlevenden, waarbij de kans op een DNA-match het grootst is, steeds ouder wordt. "Die mensen zijn tussen de zeventig en honderd jaar oud, dus heel veel tijd is er niet meer", aldus Geldof. 

Tijdens de watersnoodramp van 1953 geleden braken de dijken in Zeeland door, waardoor grote delen van Zuidwest-Nederland onder water kwamen te staan. In totaal verdronken 1.836 mensen. 

Dit gebeurde er tijdens en na de Watersnoodramp in 1953
128
Dit gebeurde er tijdens en na de Watersnoodramp in 1953

Graven

De 28 nog onbekende slachtoffers liggen in een zogeheten naamloos graf (Nomen Nescio). In 2013 gaf burgemeester van Schouwen-Duiveland Gerard Rabelink toestemming om de overschotten uit de grond te halen voor het DNA-onderzoek. 

Sindsdien zijn drie slachtoffers geïdentificeerd. Geldrof meldt dat de kans op een DNA-overeenkomst groter is dan ooit door verbeterde onderzoekstechnieken. "Maar echte matches zijn zeldzaam."

Herdenking

Donderdag vond de herdenking van de watersnoodramp plaats. Prinses Margriet was als erevoorzitter van het Rode Kruis aanwezig. Het Rode Kruis speelde een grote rol bij de hulpverlening.

Tijdens de herdenking zijn zeven kransen en 1.836 witte bloemen voor de slachtoffers gelegd. Bij het Watersnoodmonument in het Zeeuwse Ouwerkerk verzamelden zich tientallen mensen die de ramp hebben meegemaakt en andere belangstellenden.