Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag straffen tot twaalf jaar cel geëist tegen hoofdverdachten van de drugsbende die werd opgerold tijdens operatie Trefpunt rondom partyverhuurbedrijf Party King in het Brabantse Best.

In de rechtbank in Den Bosch noemde de officier van justitie het bedrijfspand een marktplaats voor criminelen. Het  bedrijf fungeerde daarbij volgens hoofdverdachte Rens H. als een dekmantel. 

De hoogste strafeis was voor Alfons G. Hij zou de leider van de bende zijn, die zich bezighield met productie, handel en export van synthetische drugs. H. en Bert L. stonden daaronder. Tegen hen werd elf en tien jaar cel geëist. 'Kok’ Maikel van D. hoorde vijf jaar eisen voor zijn rol als producent.

De bende werd 4 april 2016 opgerold tijdens de operatie Trefpunt. Op die dag vielen 1.500 medewerkers van politie en justitie binnen op 124 locaties in met name Brabant en Limburg. Er werden 56 verdachten opgepakt.

Afluisteren

In het bedrijfspand luisterde de politie ruim een jaar alle gesprekken af. De inhoud daarvan leverde het meeste bewijs. ''Zonder Party King was het voor crimineel Nederland niet mogelijk zo veel bij elkaar te komen’’, aldus de officier. ''Party King had meer dan zevenhonderd bezoekers. De omzet was nul. Het was een crimineel broeinest.’’

Er werd gehandeld in xtc, mdma, speed, cocaïne en andere synthetische drugs. De bende was onder meer betrokken bij opgerolde drugslabs in Etten-Leur, Dronten en het Belgische Peer.

Veel andere verdachten werden eerder veroordeeld. Onder hen ook de Tilburgse No Surrender-captain Corin Denis. Die kreeg vorige maand 3,5 jaar cel.

De advocaten pleiten volgende week. Wanneer de uitspraak is, wordt later bepaald.