Prinses Margriet is donderdag als erevoorzitter van het Rode Kruis aanwezig geweest bij de 65e herdenking van de Watersnoodramp van 1953. Het Rode Kruis speelde een grote rol bij de hulpverlening.

Tijdens de herdenking zijn zeven kransen en 1.836 witte bloemen voor de slachtoffers gelegd. Bij het Watersnoodmonument in het Zeeuwse Ouwerkerk verzamelden zich tientallen mensen die de ramp hebben meegemaakt en andere belangstellenden.

De herdenking begon met een toespraak van burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland waarin hij zei dat "we blijven herdenken en herinneren om nooit te vergeten". 

Daarna droeg de elfjarige Esra Schouls een zelfgeschreven gedicht voor. De leerling van de Jan Wouter van den Doel-school uit Zierikzee had de gedichtenwedstrijd voor de herdenking gewonnen. Vervolgens hield een overlevende, die op zijn broer na, zijn hele familie verloor, een voordracht. De ceremonie werd afgesloten met het Wilhelmus en de bloemlegging.

Op 1 februari 1953 braken de dijken, door een combinatie van hevige storm en springtij. Grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en westelijk Noord-Brabant overstroomden. In Nederland vielen bij de ramp 1.836 doden. Ook in België, het Verenigd Koninkrijk en op zee vielen doden.

Naast mensen zijn ook tienduizenden dieren verdronken en verloren zo'n 100.000 mensen hun huis en bezittingen.

Rode Kruis

Het Rode Kruis ving tijdens de ramp slachtoffers op, verzorgde eten en drinken, verstrekte kleding, bedden, dekens, handdoeken en medicijnen en richtte noodhospitalen in.

Dit gebeurde er tijdens en na de Watersnoodramp in 1953
128
Dit gebeurde er tijdens en na de Watersnoodramp in 1953