Een rechercheur bij de politie-eenheid Den Haag zou mogelijk anderhalf jaar informatie hebben gelekt aan criminelen, dat schrijft de NOS woensdag. Afgelopen oktober werd de 35-jarige man aangehouden.

De verdachte heeft mogelijk de systemen van de politie gebruikt om te kijken of er onderzoeken gaande waren naar bepaalde personen, meldt de nieuwssite.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat de man niet bij inhoudelijke informatie kon, maar of personen werden gezocht was wel zichtbaar voor hem.

Voor de overdracht van de informatie naar de criminelen werden twee tussenpersonen gebruikt. Beiden zijn aangehouden, maar inmiddels weer vrijgelaten.

Tijdens een onderzoek van de politie leek het alsof een verdachte wist dat zijn telefoon werd afgeluisterd. Daardoor kwam de politie de 35-jarige rechercheur op het spoor. Het OM wil nog niets kwijt over hoe vaak er informatie is doorgespeeld en of die informatie schade heeft toegebracht aan lopende zaken.

Meer lekken

Op 24 oktober werd een andere oud-agent van de eenheid Den Haag veroordeeld tot vier jaar cel. Amine A. werd schuldig bevonden aan schending van zijn ambtsgeheim en lidmaatschap van een criminele organisatie. 

Uit recent onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat de afgelopen vijf jaar in Nederland tachtig zaken werden ontdekt waarin politiemensen en andere ordehandhavers corrupt bleken.

In de helft van de gevallen ging het om politiemensen. Veelal schonden ze hun ambtsgeheim en onderhielden ze ongewenste contacten met criminelen.