Voor het eerst volgt een vrouw de opleiding tot marinier, de elitesoldaat van de marine. Om de vrouw in alle rust haar opleiding te laten afmaken, komen er geen verdere mededelingen, zei minister Ank Bijleveld van Defensie in de Tweede Kamer.

Sinds 1 januari vorig jaar kunnen vrouwen zich melden bij het Korps Mariniers. Aan de toelatingseisen is niet getornd, die zijn gelijk voor mannen en vrouwen. Bij het korps - dat werd opgericht in 1665 - werken in totaal zo'n 2300 mensen.

Alleen op onderzeeboten kunnen vrouwen nu nog niet werken, maar dat kan veranderen als Defensie nieuwe onderzeeboten gaat aankopen.

Dienstplicht vrouwen

Tegelijkertijd met deze bekendmaking werd in de Tweede Kamer gesproken over de dienstplicht voor vrouwen. Op de SGP na steunt de Tweede Kamer de invoering ervan. 

Het betekent dat vrouwen die zeventien jaar worden net als mannen een brief over de dienstplicht zullen ontvangen. In de praktijk verandert er verder niets. De opkomstplicht is sinds 1997 opgeschort.

PvdA en D66 hadden een paar jaar terug gevraagd om aanpassing van de wet. Het gaat beide partijen om de gelijke behandeling van man en vrouw. Met dienstplicht voor vrouwen wordt een "heel belangrijk principieel punt" geregeld, aldus Salima Belhaj van D66.

"Welk probleem lossen we hier eigenlijk mee op?", vroeg Roelof Bisschop van de SGP zich af. Het wetsvoorstel roept "te veel fundamentele vragen" op en daarom stemt de partij tegen. 

Volgende week wordt over het voorstel gestemd.