De FIOD heeft dinsdag zes aanhoudingen verricht in een strafrechtelijk onderzoek naar de oplichting van middenstanders. De verdachten deden zich voor als medewerkers van de Belastingdienst. Het gaat om zes mannen tussen de 20 en 39 jaar.

De politie heeft in vijf woningen in Arnhem huiszoekingen gedaan. Er is beslag gelegd op administratie, contant geld in de vorm van biljetten van 500 euro, bankpassen, een Mercedes en pincodes van 'geldezels', mensen die hun bankrekening laten misbruiken voor criminele activiteiten.

De politie en de FIOD zijn het onderzoek gestart na 170 aangiften van gedupeerde middenstanders. In totaal heeft de criminele bende meer dan 2,2 miljoen euro buitgemaakt.

Babbeltruc

De bende van de verdachten verleidt middenstanders met een babbeltruc om geld over te maken op bankrekeningen die zogenaamd van de 'Belastingdienst' zouden zijn. De criminelen geven aan dat er belastingschulden en boetes openstaan die direct betaald moeten worden, anders wordt er beslag gelegd. Het geld moet tijdens het telefoongesprek worden overgemaakt.

Nadat het geld digitaal is overgemaakt wordt het, nog tijdens het telefoongesprek door handlangers contant opgenomen. Deze 'geldezels' zouden niet allemaal vrijwillig hebben meegewerkt. Een aantal zou zijn bedreigd met een vuurwapen.

Verbinding verbreken

De FIOD en de politie stellen de komende dagen tientallen direct betrokken 'geldezels' aan te gaan houden. Ruim tweehonderd andere in het onderzoek betrokken 'geldezels' krijgen een niet vrijblijvende uitnodiging om zich te melden bij de FIOD voor een verhoor als verdachte.

De FIOD meldt met klem dat de Belastingdienst kan bellen voor een openstaande belastingschuld, maar nooit zal vragen direct geld over te maken. Mocht een 'medewerker' van de Belastingdienst dit wel doen, raadt de FIOD aan direct de verbinding te verbreken.