Een 67-jarige Leidenaar is maandag aangehouden op verdenking van belastingfraude en het bedreigen van ambtenaren. Het bedrag dat de Belastingdienst is misgelopen bedraagt naar schatting vele tonnen. 

Er is beslag gelegd op meerdere auto's, onroerend goed en administratie. Dit maakt het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekend. 

De 67-jarige Leidenaar heeft vermoedelijk over meerdere jaren geen of te weinig inkomstenbelasting betaald door te doen alsof hij in het buitenland woonde. Het totaalbedrag van misgelopen belasting zou in de tonnen lopen. 

Ook heeft de man volgens het onderzoek gefraudeerd met BTW bij de aanschaf van zijn auto's. Dit bedrag zou uitkomen op 30.000 euro. 

Dreiging

De man zou, om zijn fraude mogelijk te maken, ambtenaren door middel van dreiging onder druk hebben gezet. Er zijn volgens het OM meerdere meldingen van intimidatie, bedreiging en vernieling bekend. 

"Tot slot overtreedt de man met regelmaat de bouwregelgeving, onder andere door het (ver)bouwen zonder vergunning", aldus het OM. 

Het onderzoek naar de verdachte wordt de komende tijd voortgezet.