Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zorgt voor extra politieagenten, meer cameratoezicht en straatcoaches na de dodelijke schietpartij vrijdag in de Grote Wittenburgerstraat in Amsterdam. Een 17-jarige jongen kwam bij het incident in een buurthuis om het leven. 

Deze maatregelen heeft Van Aartsen maandag afgesproken met de politie en het Openbaar Ministerie (OM). 

Ook moet er een gemachtigde namens de waarnemend burgemeester in de buurt (Oostelijke Eilanden) aan de slag en zich bezighouden met de veiligheid en sociale vraagstukken. Tegen AT5 zegt Van Aartsen dat er sprake is van handel in verdovende middelen. 

Door de schietpartij kwam de 17-jarige Mohammed om het leven. De jongen was een stagiair in het buurthuis waar de schietpartij plaatsvond. Hij is geen bekende van de politie en het vermoeden bestaat dat hij niet het beoogde doelwit was.

Van Aartsen noemt het incident "hartverscheurend". Deze week zal de waarnemend burgemeester langsgaan in de buurt. 

Doelwit

Mogelijk hadden de daders het voorzien op de 19-jarige Gianni, die in zijn nek werd geraakt. Hij is geopereerd en buiten levensgevaar. Deze man, die nog in een ziekenhuis ligt, was in november ook al slachtoffer van een schietpartij. Hierbij kwam een eveneens 19-jarige Amsterdammer om het leven en raakten in totaal drie mensen gewond. Gianni is wel bekend bij politie en justitie. 

Een 20-jarige vrouw raakte door het schieten gewond aan haar benen. Ze werkte achter de bar als stagiaire en de politie vermoedt dat zij per ongeluk is geraakt.

Onderzoek

Een team van ruim dertig rechercheurs doet onderzoek naar het schietincident in het Amsterdamse buurthuis. De eerste tips zijn inmiddels binnen met "stukjes informatie over wat er zich heeft afgespeeld in de Grote Wittenburgerstraat", liet een politiewoordvoerder weten.

In de Dantestraat in Zuidoost komt een passanten- en buurtonderzoek. Hier is de uitgebrande vermoedelijke vluchtauto gevonden.

Getuigen

De politie wil een tekstkar plaatsen in de Dantestraat met de oproep aan getuigen zich te melden. De daders zijn vermoedelijk gevlucht in een zwarte BMW1. Een auto van dit type werd later op de avond in vlammen aangetroffen in deze straat in een woonwijk in Zuidoost.

De zaak komt de komende dagen aan bod in onder meer Opsporing Verzocht en de lokale opsporingsprogramma's.