De derde hoogwatergolf van deze winter bereikt volgens Rijkswaterstaat maandag de hoogste stand bij Lobith. De dienst verwacht dat de Rijn dan op 14,45 meter boven NAP staat. 

Compilatie: Water staat extreem hoog in Nederlandse rivieren
66
Compilatie: Water staat extreem hoog in Nederlandse rivieren

Dat is hoger dan begin deze week werd verwacht, maar nog onder de hoogste stand die op 10 januari werd bereikt. Waarschijnlijk zakt het rivierwater weer vanaf maandag, tenzij het in het Duitse stroomgebied dit weekeinde hard gaat regenen.

Het hoge water komt uit Zuid-Duitsland en Zwitserland, waar het hard heeft geregend en nog steeds nat is. Ook smelt er veel sneeuw door hogere temperaturen. De Maas wordt gevoed vanuit de Ardennen. Voor deze regenrivier wordt geen hoogwater verwacht.

Hoogwatertoeristen

De immense watervlaktes die ontstaan doordat Rijn, Waal en IJssel buiten de oevers treden, trokken bij het vorige hoogwater heel veel bekijks. De waterschappen vragen hoogwatertoeristen om auto's niet in het gras op de dijken te parkeren.

De met water volgezogen dijken kunnen daarvan schade oplopen. Ook moeten dagjesmensen hun hond aan de lijn houden, om te voorkomen dat het dier graaft in het dijklichaam.

Laaggelegen parkeerplaatsen langs de rivier zijn opnieuw afgesloten. Ook de rivierponten zijn vrijwel overal uit de vaart. Natuurgebieden in de uiterwaarden zijn tijdelijk afgesloten om het daar levende wild rust te gunnen. Dijkinspecteurs houden de toestand van de dijken voortdurend in de gaten.