Freddy D. (46) uit Hoogeveen wordt ervan verdacht dat hij de dochter van zijn vriendin heeft gewurgd. Dat werd donderdag bekend tijdens een pro-formazitting in de rechtbank in Assen.

De man uit Hoogeveen meldde zich op 14 oktober vorig jaar 's avonds bij het politiebureau in Assen met het lichaam van de 12-jarige Djamila in zijn auto.

Volgens het Openbaar Ministerie bracht hij haar eerder die dag om het leven in het Overijsselse Punthorst. Waarom hij dat heeft gedaan, is nog onduidelijk. 

De officier van justitie wil dat er een reconstructie wordt gemaakt van de dood van Djamila. De reconstructie moet meer inzicht geven in de verklaringen die de 46-jarige Hoogevener heeft afgelegd. De rechter-commissaris van de rechtbank in Assen beslist binnenkort of er een reconstructie komt.

Emotioneel

De man was erg emotioneel tijdens de eerste openbare zitting. Hij huilde dat het ''een heel erg feit is dat is gebeurd". Ook zei de man dat hij graag zijn verhaal wil doen. De voorzitter van de rechtbank vertelde dat hij daarvoor de kans krijgt tijdens de behandeling van de zaak op 15 mei.

Voor die tijd wordt hij volgens de officier van justitie nog een keer verhoord naar aanleiding van de sectie op het lichaam van het meisje. Over een motief is niets bekend. Het OM gaat uit van moord dan wel doodslag.

Meewerken

D. werkt volgens zijn advocaat mee aan het politieonderzoek. Of hij heeft bekend, wil de raadsman niet zeggen. De Hoogevener is geestelijk onderzocht door een psycholoog en een psychiater. De rapporten daarvan zijn nog niet klaar. Ook het politieonderzoek is nog niet afgerond.