De eigenaar van een bedrijf dat bierfietsen verhuurt, heeft een huurder terecht aansprakelijk gesteld voor schade aan een bierfiets na een dodelijk ongeval met het voertuig. 

De huurder moet de eigenaar een bedrag van ruim 4.600 euro betalen voor geleden schade, zo bepaalde de rechtbank Oost-Brabant.

De man huurde met zijn vrienden een bierfiets in april 2015. Uit het politieonderzoek blijkt dat bij het oversteken van de spoorwegovergang de fiets klem kwam te staan tegen de slagboom.

Op de bierfiets zaten ongeveer twintig jongens. Ze hebben met alle macht geprobeerd de fiets los van het spoor te krijgen. Dat lukte niet. Behalve de man uit Nuenen was inmiddels iedereen van het spoor af. Het slachtoffer werd door de trein aangereden en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

Vergoeding

De eigenaar van de bierfiets verzocht de rechtbank om de huurder aansprakelijk te stellen voor de schade. Hij eiste een vergoeding van ruim 16.500 euro.

Dit bedrag baseerde hij op de waarde van de fiets, de huur van een vervangende fiets tijdens de periode dat zijn fiets in reparatie was, transportkosten en kosten voor het ophalen van de fiets bij de politie.