Het DNA-verwantschapsonderzoek naar de moord op Nicky Verstappen in 1998 wordt uitgebreid. Er zal bij meer dan 15.000 mannen, het aantal dat eerder werd genoemd, wangslijm worden afgenomen. 

Aanvankelijk was er donderdagochtend sprake van in totaal 23.000 mannen die zouden worden opgeroepen, maar later op de ochtend trok de politie deze verklaring in. Vrijdag wordt meer duidelijk over het precieze aantal mannen dat een oproep ontvangt voor het onderzoek.

De politie neemt wangslijm af van de mannen binnen een bepaalde leeftijdscategorie die nu of in 1998 woonden in de buurt van de Brunssummerheide, waar de 11-jarige Nicky werd vermoord. Als iemand familie is van de man wiens sporen zijn gevonden bij het onderzoek naar de moord op Nicky, kan dat uiteindelijk leiden naar de dader.

''Als de deelnemers geen match hebben met het aangetroffen spoor, dan kunnen veel families worden uitgesloten", aldus de politie. ''Ook dit helpt het onderzoek enorm.''

Verstappen werd in augustus 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide vermoord. Hij was daar met andere kinderen uit Heibloem.

Zomerkamp

In 2011 liet justitie het graf openen van man die destijds leider was van het zomerkamp. Maar DNA-vergelijking sloot hem als dader uit. Ook bij honderd mannen uit de omgeving van Nicky, onder wie de begeleiders van het zomerkamp, werd toen wangslijm afgenomen. Dat leverde niets op.

Het College van procureurs-generaal gaf vorig jaar toestemming voor een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. Dat gaat in februari van start. Eind vorig jaar werd al DNA afgenomen bij 1.500 mannen.