De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept de waarnemend burgemeester van Amsterdam, Jozias van Aartsen, op om horeca-eigenaren in de hoofdstad betere bescherming te bieden als bij hun zaak een explosief wordt aangetroffen. 

Het beleid is nu dat een zaak waarbij een explosief zoals een handgranaat wordt aangetroffen, voor drie maanden gesloten wordt. Volgens de KHN zijn horeca-eigenaren hier de dupe van, bevestigt een woordvoerder aan NU.nl na berichtgeving van De Telegraaf

"Er moet veel sneller gekeken worden naar waar de verantwoordelijkheid precies ligt", aldus de branchevereniging. "Wij zeggen: horeca-eigenaren zijn alleen verantwoordelijk voor zaken die ze in de hand kunnen hebben."

De KHN wijst er ook op dat een sluiting van drie maanden een enorme impact kan hebben voor een bedrijf. "Met soms een faillissement als gevolg."

Boze klanten

Vorige week werd bij cocktailbar Suzy Wong Lounge aan de Korte Leidsedwarsstraat in Amsterdam een explosief aangetroffen, waarna de club door Van Aartsen voor drie maanden gesloten werd. Vorig jaar gebeurde hetzelfde bij club ABE in de Amstelstraat en café In the City aan het Kleine-Gartmanplantsoen. 

"We krijgen signalen van horeca-eigenaren dat het gaat om boze klanten. Zo kreeg een eigenaar van een zaak te horen 'moet ik soms een handgranaat neerleggen'. Mensen krijgen op deze manier vat op het bedrijf", aldus de KHN. 

De brancheorganisatie is voornemens deze week een brandbrief te sturen aan Van Aartsen, om het standpunt van de horeca-eigenaren onder de aandacht te brengen.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!