Het aantal gevallen van vandalisme op het spoor is in 2017 toegenomen. Spoorbeheerder ProRail registreerde 649 incidenten, tegenover 608 incidenten in het jaar daarvoor.

Vaak leiden deze vernielingen ook tot vertraging, bevestigt een woordvoerder een verhaal in De Telegraaf. Vele tienduizenden reizigers hebben in 2017 problemen ondervonden doordat treinen niet reden als gevolg van vandalisme.

Beschadigingen aan seinpalen, overwegbomen en ict-kasten komen vaak voor. Ook worden er veel objecten op het spoor gelegd of gegooid. In 2017 werd het treinverkeer onder meer gestremd doordat vandalen winkelwagentjes, verkeersborden, bakstenen, lantaarnpalen en surfplanken op het spoor hadden gelegd.

"Mensen beseffen niet dat dit tot levensgevaarlijke situaties leidt", aldus een woordvoerder van de ProRail. "Het is een wonder dat er nog geen doden zijn gevallen als gevolg van dit soort acties." Daarnaast blijft graffiti die op treinen wordt gespoten een doorn in het oog.

Direct melden

De spoorbeheerder heeft de afgelopen jaren flink wat maatregelen genomen om vandalisme op het spoor tegen te gaan. Zo zijn er op stations meer camera’s opgehangen en surveilleren er vaker boa’s, 'buitengewone opsporingsambtenaren', op trajecten waar dit soort incidenten vaak voorkomen.

ProRail vraagt mensen die verdachte zaken zien langs het spoor deze ook direct te melden. De kosten als gevolg van het vandalisme lopen naar schatting in de tientallen miljoenen euro’s.