Nog eens 49 scholen hebben maandag te horen gekregen dat ze voortaan de eretitel 'excellent' mogen voeren. Het aantal uitblinkers komt daarmee op 248.

De grootste groei zit in het voortgezet onderwijs, dat al de meeste uitblinkende scholen telde. De onafhankelijke jury die de predicaten toekent, wees 31 middelbare scholen of schoolafdelingen aan. Daardoor komt hun aantal op 141.

Het basisonderwijs krijgt er zestien uitblinkers bij, wat het aantal excellente basisscholen op 83 brengt. In het kleinere speciaal onderwijs zijn twee nieuwe scholen onderscheiden. Het telt er nu 24.

Om het predicaat 'excellent' te bemachtigen moet een school niet alleen goed onderwijs bieden, maar bovendien op een of ander manier uitblinken. Sommige scholen vallen op door hun uitmuntende samenwerking met hun buurt. Andere snijden hun onderwijs uitzonderlijk goed toe op hun leerlingen. Weer andere hebben bijzonder inspirerende leerkrachten.

Slob

De vmbo-afdelingen van het Twents Carmel College in Denekamp en Oldenzaal (locatie Potskampstraat) kregen de eretitel, de bijbehorende vlag en het dito bordje maandagochtend uit handen van verantwoordelijk minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs). ''Deze school spant zich optimaal in om leerlingen onderwijs op maat te bieden. De leerlingen worden daarmee echt uitgedaagd en dat zie je terug in het enthousiasme van de leerlingen.”

Slob prijst alle betrokken leraren en schoolleiders: ''Deze scholen laten zien dat ze er alles uithalen wat er in zit. Ik ben trots op de mensen die samen scholen excellent maken. Leraren en schoolleiders hebben hier keihard voor gewerkt.”