De fiscale opsporingsdienst FIOD onderzoekt fraude met bouwfacturen op Schiphol. Meerdere (oud-)medewerkers van Schiphol en externe bedrijven die voor de luchthaven werken worden verdacht van betrokkenheid.

Het functioneel parket bevestigt aan NRC dat er een onderzoek loopt naar "passieve en actieve omkoping" en betrokkenheid bij valsheid in geschrifte. Anonieme bronnen die zijn betrokken bij het onderzoek spreken over tien tot vijftien verdachten en getuigen die door de FIOD zouden zijn ondervraagd.

NRC bracht vorig jaar augustus onthullingen over grootschalige fraude op de luchthaven. De fraude kwam aan het licht bij energie- en installatiebedrijf Engie. Dat verzorgt het technisch onderhoud van een aantal grote complexen op Schiphol, schrijft NRC.

In mei 2016 meldde zich daar een klokkenluider die uit de doeken deed hoe een collega - bijgenaamd 'de bonnenbaas' - met een manager van Schiphol Real Estate en een onderaannemer de administratie van de luchthaven en van Engie manipuleerde.

Verschillende verdachten werden na publicatie van het NRC-verhaal ontslagen. Schiphol ontkende dat sprake was van stelselmatige fraude, maar deed wel aangifte.