Op het strand van Scheveningen zijn vrijdagmorgen twee explosieven aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft de projectielen meegenomen en op het strand nabij de Wassenaarse Slag tot ontploffing gebracht.

Het eerste explosief werd om iets over 11.00 uur tegenover het reuzenrad gevonden door strandjutters. Daarop zette de politie een deel van het strand af en riep de hulp van de EOD in. Volgens een woordvoerder van de EOD was het explosief zichtbaar geworden door de storm van donderdag.

Een uur later werd het tweede voorwerp gevonden, dat nog wel onder het zand lag, maar met een metaaldetector werd het opgespoord.
 

Atlantikwall

Volgens de EOD gaat het om een brisantgranaat van 10,5 centimeter uit de Tweede Wereldoorlog en een Engelse kop van een raket van zestig pond, die ook in de Tweede Wereldoorlog is gebruikt.

Scheveningen maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van de Atlantikwall, een verzameling bunkers, geschutsopstellingen, obstakels en andere verdedigingen die nazi-Duitsland had gebouwd van Noorwegen tot Zuid-Frankrijk. Die moesten een invasie van de geallieerden voorkomen.