Philip O., de man die verdacht wordt van het doodsteken van een 38-jarige man in de metro bij station Venserpolder in Amsterdam in juli, moet nog nader onderzocht worden in het Pieter Baan Centrum. 


 

In plaats van zeven weken, zal O. nog een week langer moeten blijven voor onderzoek naar zijn geestelijke gesteldheid. Dit bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) na berichtgeving van AT5 

De strafzaak tegen Philip O. wordt mogelijk in april inhoudelijk behandeld, werd tijdens een zitting in de zaak donderdag bekend. 

O. was eerder opgenomen op de psychiatrische afdeling van het AMC in Amsterdam. Op het moment van de steekpartij had hij verlof.

Resocialisatie

"De man was 'al een tijdje' gedwongen opgenomen op de gesloten afdeling", meldde een woordvoerder van het AMC eerder. "Hier werd gewerkt aan zijn resocialisatie." In het kader hiervan mocht de verdachte sinds een paar weken een aantal uren op onbegeleid verlof. 

Het ziekenhuis heeft onderzoek laten uitvoeren naar de omstandigheden waarin het voorval kon plaatsvinden. De resultaten hiervan zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar gedeeld met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), meldt een woordvoerder aan NU.nl. De inspectie doet zelf ook onderzoek. Er wordt inhoudelijk geen commentaar gegeven op resultaten hieruit. 

Mishandeling

Het OM vervolgt de 27-jarige verdachte voor moord. Ook verdenkt justitie hem van de mishandeling van een verpleegkundige van het AMC. De man wordt hier niet meer voor vervolgd, omdat het slachtoffer de medewerking heeft stopgezet. 

De man werd direct na de steekpartij, die op 27 juli in een drukke metro plaatsvond, aangehouden. Het slachtoffer, een 38-jarige man uit Amsterdam, werd gereanimeerd maar overleed kort na de aanval. De politie meldde eerder dat de man waarschijnlijk een willekeurig doelwit was.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!