Drie mensen in Oost-Nederland zijn donderdag om het leven gekomen door de westerstorm. Dat meldt de politie. Inmiddels is het weeralarm voor heel Nederland ingetrokken.

Volg hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog (gesloten)

Een van de slachtoffers is een 62-jarige man uit Enschede. Rond 11.45 uur viel een boom op een auto ter hoogte van de Goolkatenweg. De politie is ter plekke aanwezig.

Ook is een 62-jarige man uit Zwolle om het leven gekomen. Hij overleed nadat hij een tak op zich kreeg bij Olst. Volgens de politie stapte de man uit om een tak van de weg te verplaatsen, daarbij viel een andere tak op de man zelf.

De politie meldt via Twitter dat ook in het Gelderse Lingewaal een 66-jarige man is omgekomen en een andere van 34 jaar zwaargewond is geraakt. Beiden zouden door een plexiglasconstructie enkele meters naar beneden zijn gevallen. Volgens de politie is dit ongeval ook toe te schrijven aan de storm in het land.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) zegt dat ze "met veel verdriet" kennis heeft genomen van de slachtoffers die zijn gevallen door de storm. "Ik wens de nabestaanden veel sterkte. Veel respect voor alle hulpverleners en iedereen die elkaar te hulp is geschoten vandaag", aldus de minister.

De zware storm in Nederland samengevat van uur tot uur
152
De zware storm in Nederland samengevat van uur tot uur

Weeralarm

Vanwege het hevige weer had het KNMI donderdag een weeralarm afgekondigd, rond 15:00 uur werd dit ingetrokken en gold alleen nog code geel. Iets voor 16:30 uur werd ook deze waarschuwing ingetrokken en geldt in heel het land code groen.

Reizen

Door de storm zijn veel problemen in het openbaar vervoer in Nederland. De NS heeft het treinverkeer in de avonduren voor een zeer klein deel weer opgestart, nadat het in de ochtend volledig werd stilgelegd. Treinreizigers worden aangeraden om met alternatief vervoer naar huis te gaan.

De drukte op de wegen viel in de avondspits mee ondanks eerdere incidenten. Om 17.25 uur stond er volgens de ANWB iets meer dan 500 kilometer. Dat is normaal voor een donderdagavondspits.