Bij de Emir Sultan Moskee aan de Spelderholt in Amsterdam-Noord is in de nacht woensdag op donderdag een onthoofde pop neergelegd.

Bij een islamitische stichting in Amsterdam-Noord is een onthoofde pop achtergelaten. Het hoofd hing met een touw aan het hek en er lag een briefje bij met een boodschap. De Islamitische Stichting Nederland Emir Sultan, waar ook een moskee bij hoort, heeft aangifte gedaan van belediging, bedreiging en discriminatie.

De politie kreeg donderdagmorgen rond 08.15 uur een melding van een medewerker, die zich volgens een woordvoerder rot was geschrokken. ''De islam is onlosmakelijk verbonden met brute onthoofdingen'', stond op het briefje. ''De islamisering moet stoppen. Ook geen Diyanet megamoskee in Noord, dat verbonden is met dictator Erdogan (sic).''

Verzetsgroep Rechts in Verzet heeft een tweet gestuurd over de actie. ''Onthoofding! Geen Megamoskee Amsterdam-Noord, ingezonden protestactie'', luidt het bericht. De politie onderzoekt of deze club erachter zit.

Laf

In een verklaring spreekt de stichting van een ''laffe en weerzinwekkende daad". ''Natuurlijk zijn we geschrokken en veroordelen we deze laffe aanslag. Maar we laten ons niet intimideren en tegen elkaar uitspelen. We zullen ons blijven profileren als onderdeel van de samenleving en ons blijven inzetten voor het bewaren van vrede en saamhorigheid in Amsterdam-Noord. We verzoeken iedereen het hoofd koel te houden en het politieonderzoek af te wachten."

Of er extra veiligheidsmaatregelen worden genomen bij de moskee, kon de politiewoordvoerder niet zeggen.