De achttien bemanningsleden van een olietanker van een Grieks bedrijf dat in de haven van Amsterdam ligt, zitten al meer dan vijf weken vast aan boord van het schip.

De mannen, afkomstig uit Pakistan en de Filipijnen, kunnen niet van boord en hebben elke dag maar twee uur de beschikking over warm water. Een groot deel van het schip heeft geen verwarming. Omdat zij geen geld hebben, kunnen de mannen niet van boord.

De bemanningsleden moeten nog betaald worden voor de tocht van Cuba naar Amsterdam, die de Sea Pioneer in november ondernam. Doordat een schuldeiser beslag heeft gelegd op het schip, kunnen de achttien mannen hun salaris niet krijgen. Zij hebben geen geld om 'vletterlieden’ te betalen, die zeelieden van hun schip naar de wal varen.

De Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF), die controles uitvoert aan boord van schepen die in Amsterdam aangemeerd liggen, heeft een bericht van Het Parool woensdag bevestigd.

Onmenselijke situatie

De woordvoerder spreekt van een "onmenselijke situatie. Dit soort problemen doet zich wel vaker aan boord van schepen van reders met problemen voor. Maar meestal niet in noordelijke havens."

De bemanningsleden van de Sea Pioneer willen niet met de media praten, meldt Het Parool. Zij zijn bang voor represailles van de eigenaar van het schip. Die heeft er wel voor gezorgd dat er genoeg eten aan boord van de boot is. De Havendienst zegt in de krant niets aan de situatie te kunnen doen, omdat het een bedrijfsconflict betreft.

Het is onduidelijk hoe lang de Sea Pioneer nog in de haven van Amsterdam moet blijven liggen.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!