Het Openbaar Ministerie en de politie hebben inmiddels 28 van de 35 verdachten van de blokkade van de A7 voorafgaand aan de Sinterklaasintocht in Dokkum geïdentificeerd. Van deze groep zijn 31 mensen officieel verdachte.

Het OM Friesland heeft maandag een bericht van de Leeuwarder Courant bevestigd.

De 31 personen worden van drie strafbare feiten verdacht: het versperren van de openbare weg, gevaar op de weg veroorzaken en het verhinderen van een betoging. Alle tot nu toe bekende verdachten komen uit Friesland.

De politie heeft de komende tijd verhoren met alle verdachten. Daarna wordt van elke verdachte een dossier samengesteld. Op basis daarvan besluit het Openbaar Ministerie of de verdachten moeten worden gedagvaard.

Auto's blokkeren anti-Zwarte Piet-demonstranten op A7
57
Auto's blokkeren anti-Zwarte Piet-demonstranten op A7

Gevaarlijke situatie

Op 18 november waren bussen met anti-Zwarte Piet-demonstranten op weg naar Dokkum om bij de intocht van Sinterklaas te demonstreren tegen Zwarte Piet. Op de A7 tussen Joure en Heerenveen besloten meerdere mensen om met hun auto's de bussen tot stilstand te brengen om de demonstratie te voorkomen.

De auto's blokkeerden de snelweg volledig en veroorzaakten hiermee een chaos op de weg. De demonstranten konden niet meer op tijd in Dokkum komen. Zij hadden toestemming van de gemeente Dongeradeel om te demonstreren.