De 26-jarige voormalig werknemer van het IJsselland Ziekenhuis die vorig jaar perazijnzuur heeft rondgegoten in het ziekenhuis moet één jaar worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam maandag besloten.

De officier van justitie liet in december al weten dat ze de man volledig ontoerekeningsvatbaar vonden, daar is de rechtbank het nu mee eens. Hij is ontslagen van rechtsvervolging.

Zelf had de man de overtuiging dat hij door zijn collega's werd gepest. Om daar een einde aan te maken goot de man het zuur op de werkplek van zijn collega's. Door het inademen van de dampen van het zuur kregen meerdere mensen te maken met ernstige ademhalingsklachten.

"Het staat niet vast dat ook dat de bedoeling was van de verdachte", aldus de rechtbank. Het is niet bewezen dat de man wist dat de dampen zouden vrijkomen. Daarom wordt hij vrijgesproken van de pogingen tot moord.

Psychotische stoornis

De man lijdt aan een psychotische stoornis, stelt de rechtbank. Die stoornis heeft "zijn gedragskeuzes en gedragingen" beïnvloed toen hij het perazijnzuur goot.

Verder moet de man het IJsselland Ziekenhuis een schadevergoeding betalen van ruim 36.000 euro. Deze kosten zijn gemaakt voor onder andere schoonmaak- en herstelwerkzaamheden. Ook zijn schadevergoedingen toegewezen aan de mensen die gewond zijn geraakt door het inademen van de zuurdampen.