De van drugs- en wapenhandel verdachte advocaat Bart V. uit Dongen komt op vrije voeten in afwachting van zijn rechtszaak. Hij zit sinds zijn arrestatie in juli in de cel.

De rechtbank in Rotterdam heeft dat vrijdag besloten tijdens een niet-inhoudelijke zitting die plaatsvond in de extra beveiligde rechtszaal.

In totaal zijn er zes verdachten in deze zaak, van wie twee anderen ook vastzaten. Ook hun voorlopige hechtenis wordt geschorst. Het Openbaar Ministerie had zich verzet tegen de vrijlating, onder meer vanwege het risico dat verdachten opnieuw in de fout gaan. Vijf van hen waren vrijdag aanwezig.

De vrijgelaten verdachten moeten zich aan allerlei voorwaarden houden. Zo moeten ze zich steeds melden bij de reclassering en ze mogen onderling geen contact hebben. Daarnaast moet V. zich laten behandelen voor zijn drugs- en alcoholverslaving. V. wil dat zelf ook, maar zei dat hij inmiddels clean is. Hij moet ook controles hierop ondergaan.

Strafdossier

De advocaten van de verdachten drongen aan op uitstel voor nader onderzoek. Ze zeggen niet voldoende tijd te hebben gehad om de 24 ordners te bestuderen die het strafdossier omvat. De rechter gunde extra tijd, maar zei dat slechts vijf mappen relevant zijn voor de feiten.

Het merendeel gaat volgens hem over de bijzondere opsporingsmethoden die de politie heeft ingezet.

Rechtszaak

V. is strafpleiter met een kantoor in Breda. Hij kreeg in het verleden al zeker tien keer tuchtrechtelijke klachten aan zijn broek over uiteenlopende kwesties.

Ook kreeg hij eerder een schorsing van dertien weken opgelegd voor schending van zijn geheimhouding. Op zijn adres in Dongen trof de politie destijds strafdossiers aan in open kasten terwijl hij het huis verhuurde aan een gezin.

Op 9 april is een nieuwe regiezitting. De rechtszaak is gepland in het najaar.