De maximumsnelheid bij de Zeeburgertunnel in de A10 bij Amsterdam is vanaf dinsdag beperkt tot 70 kilometer per uur. Rijkswaterstaat heeft deze maatregel genomen omdat de lamellen bij de ingang van de tunnel sinds vorige week zijn verwijderd na een ongeluk met een vrachtwagen.

Deze lamellen filteren normaal gesproken het felle daglicht. Door de snelheid van 100 kilometer per uur terug te brengen naar 70 in de tunnel hebben weggebruikers meer tijd om hun zicht aan te passen. 

De maatregel blijft totdat er nieuwe lamellen zijn geplaatst. Dat duurt naar verwachting nog enkele maanden, omdat ze op maat moeten worden gemaakt.

Vorige week woensdag reed een vrachtwagen met een container op de oplegger de tunnel in, toen de klep van de container openwaaide. Deze openstaande klep heeft de stalen lamellen meegenomen. Daarom heeft Rijkswaterstaat de lamellen over 100 meter verwijderd.

Ongeluk

Bij het ongeval zijn geen gewonden gevallen. Wel is de container door de klap tegen het plafond van de vrachtwagen afgevallen.

Na de botsing moest het asfalt een reperatie ondergaan. Ook zijn gesneuvelde lampen en matrixborden weggehaald.