Om mensen op te sporen die via sekssites onder meer minderjarige jongens benaderen, worden binnenkort zogenoemde lokprofielen en lokadvertenties ingezet. 

De virtuele jongen is te vergelijken met Sweetie, het digitale Filipijnse meisje dat wordt ingezet om pedoseksuelen te ontmaskeren die op zoek zijn naar webcamseks met kinderen. Dankzij kunstmatige intelligentie kan Sweetie tientallen chatgesprekken tegelijk voeren met mannen of vrouwen die denken dat ze contact hebben met een tienjarig meisje.

Het is een initiatief van hulporganisatie WATCH Nederland, een onderzoeksbureau waar onder andere Terre des Hommes achterzit. Op basis van binnengekomen signalen wordt vermoed dat er in ons land veel meer jongens slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting dan nu bekend is.

Onzichtbaar

"Het gaat om puberjongens die, onzichtbaar voor de buitenwereld, worden gechanteerd en seksueel worden uitgebuit'', aldus Gideon van Aartsen van Terre des Hommes. "Vorig jaar spraken we alleen over loverboypraktijken. Nu vragen we ook nadrukkelijk om verdachte situaties inzake jongens te melden.''

De organisaties vinden het van belang dat er meer specialistische hulp komt die specifiek gericht is op jongens die slachtoffer zijn van seksueel geweld en seksuele uitbuiting. "Deze minderjarigen ervaren ook meerdere taboes, waardoor ze nauwelijks naar voren durven te komen. Hun omgeving lijkt in veel gevallen ook niet in de gaten te hebben dat ze seksueel uitgebuit worden.''

Jeugdzorg en politie hebben volgens de organisaties maar beperkt zicht op jongensprostitutie.

Hackwet

De inzet van lokpubers is in Nederland controversieel omdat die volgens de strafwet niet expliciet toegestaan zijn. In de zogenoemde 'hackwet' is dit opsporingsmiddel wel opgenomen. Volgens die wet mogen lokpubers worden ingezet en mag de politie ook digitaal inbreken bij verdachten. De wet is eind 2016 aangenomen door de Tweede Kamer, maar ligt momenteel nog voor goedkeuring bij de Eerste Kamer.