De politie heeft achttien mensen die betrokken waren bij de opstopping op de A7 bij Joure richting de intocht van Sinterklaas in november geïdentificeerd en opgeroepen voor verhoor.

In totaal zijn 31 mensen aangemerkt als verdachte. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag. De overige dertien mensen moeten nog worden geïdentificeerd.

De achttien mensen van wie de identiteit al bekend is, hebben maandag een brief van de politie gekregen waarin ze worden opgeroepen voor verhoor. Zij komen allemaal uit Friesland.

Advocaat Richard van der Weide, die de snelwegblokkeerders bijstaat, laat weten dat zij "in verband met het principiële karakter van de zaak" allen vrijwillig bij de politie een verklaring zullen afleggen.

De verhoren vinden plaats in januari. De mensen worden verdacht van het versperren van een openbare weg, veroorzaken van gevaar of hinder op de weg en het verhinderen van een betoging.

Auto's blokkeren anti-Zwarte Piet-demonstranten op A7
57
Auto's blokkeren anti-Zwarte Piet-demonstranten op A7

Intocht

Op 18 november waren bussen met anti-Zwarte Piet-demonstranten op weg naar Dokkum om bij de intocht van sinterklaas te demonstreren tegen Zwarte Piet. Op de A7 tussen Joure en Heerenveen besloten meerdere mensen om met hun auto's de bussen tot stilstand te brengen om de demonstratie te voorkomen.

De auto's blokkeerden de snelweg volledig. De demonstranten konden niet meer op tijd in Dokkum komen. Zij hadden toestemming van de gemeente Dongeradeel om te demonstreren.