De 28-jarige volleybalcoach Vincent M. uit Berlicum heeft acht maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, gekregen wegens ontucht met een minderjarige speelster en het stiekem filmen van jonge meisjes in hotel- en kleedkamers. Daarnaast heeft hij nog 150 uur taakstraf gekregen.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een jaar celstraf geëist waarvan vier maanden voorwaardelijk. 

De rechtbank oordeelde vrijdag dat Vincent M. misbruik heeft gemaakt van zijn overwicht en dat hij het vertrouwen van de speelsters die aan zijn zorg waren toevertrouwd ernstig heeft geschaad.

Eerder tijdens de strafzaak in Den Bosch betuigde de trainer spijt aan de slachtoffers. ''Ik kamp met een enorm schuld- en schaamtegevoel’’, zei hij.

Vincent M. accepteerde eerder al een schikkingsvoorstel van het Instituut voor de Sportrechtspraak (ISR) dat hij tien jaar lang geen volleybaltraining mag geven. M. trainde beachvolleybalsters in Eindhoven en zaalvolleybalsters in het Brabantse dorpje Zeeland.

Seksuele relatie

Een 14-jarige volleybalster betrapte M. toen hij met zijn mobiele telefoon van onder de deur van een kleedhokje probeerde te filmen. Het meisje stapte dezelfde dag naar de politie, die de trainer eind mei arresteerde.

Op zijn telefoon ontdekte de politie een chatsessie met een 15-jarige beachvolleybalster, met wie hij een seksuele relatie had. Het meisje vertelde tegen de politie dat ze geslachtsgemeenschap had met de trainer. 

M. zegt dat ze hebben gezoend en elkaar hebben gestreeld, maar dat ze geen seks hebben gehad. Uit chatgesprekken tussen M. en het meisje blijkt dat ze wel seks wilden hebben, maar dat dat niet is gelukt, volgens de rechter is er daarom onvoldoende bewijs voor.

Ook werden veel naaktopnames van andere minderjarige volleybalsters gevonden. Vincent M. beweerde bij de politie dat hij jarenlang uit nieuwsgierigheid maar zonder seksueel motief filmpjes maakte van meisjes.