De westerstorm is woensdag richting de avond gaan liggen. Het KNMI heeft om 22.00 uur code geel voor heel Nederland ingetrokken.

In noordelijke provincies waren woensdagavond nog zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. In de loop van de avond nam de wind geleidelijk af.

Vanwege de storm was eerder op de dag het hoogste weeralarm, code oranje, afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland. Dat werd om 16.00 uur ingetrokken. Daarna gold er nog een code geel voor alle provincies. Na 18.00 uur was ook die waarschuwing voor de meeste provincies niet meer van kracht, met uitzondering van een aantal noordelijke provincies.

Uit voorzorg werden woensdag diverse dijken, bruggen, tunnels en kades afgesloten. Ook werden in delen van het land zandzakken geplaatst om het hoogwater tegen te houden. Nu de wind in de meeste delen van het land is gaan liggen, worden de meeste maatregelen langzaam opgeheven.

Wel is er de komende week nog sprake van verhoogde waterstanden in de rivieren, meldt Rijkswaterstaat.

Wat houden de verschillende weercodes in?
90
Wat houden de verschillende weercodes in?

Stormvloedkeringen

Woensdag werden voor het eerst in de geschiedenis alle vijf de grote stormvloedkeringen in Nederland gesloten. De Oosterscheldekering, Maeslantkering en de Hartelkering zijn inmiddels weer open.

Ook de stormvloedkering bij de plaats Ramspol bij Kampen is weer open. De zogenoemde balgstuw, een opblaasbare dam gevuld met lucht en water, liep rond 17.00 uur leeg. Naar verwachting kan de scheepvaart er donderdag in de loop van de dag weer langs. Eerst moet namelijk nog gekeken worden of de balgstuw van de kering op de juiste manier is leeggelopen.

De Ramspolkering moest dicht wegens de storm en de hoge waterstand om het achterland, het noordwesten van Overijssel, te beschermen tegen overstromingen.

De Hollandse IJsselkering gaat donderdag rond het middaguur open, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Verkeer

Automobilisten moesten woensdag rekening houden met vertragingen als gevolg van de storm. Zo werd bijvoorbeeld de A2 van Amsterdam richting Utrecht bij Breukelen tijdelijk afgesloten vanwege een gekantelde vrachtwagen. De Zeeburgertunnel bij Amsterdam raakte zwaar beschadigd doordat de klep van een container op een vrachtwagen open waaide.

Ook treinreizigers moesten rekening houden met langere reistijden. Op diverse trajecten reden tijdelijk geen of minder treinen.

252 van de ruim 1.200 geplande vluchten vanaf Schiphol werden daarnaast geannuleerd. Het ging hierbij vooral om vluchten van en naar Europese bestemmingen. De vertraging van vertrekkende vluchten, gemiddeld een uur, nam in de loop van de avond af.

Storm in Nederland

Nederland heeft woensdag te maken met een zware westerstorm. © ANP
In Berkel en Rodenrijs is door de storm een gevel naar beneden gekomen. © ANP
Ook op andere plekken in het land heeft de storm in de nacht van dinsdag op woensdag al voor flink veel schade gezorgd. © ANP
© ANP
Luchtvaartmaatschappijen annuleerden eerder al vanwege de storm 150 vluchten van en naar Schiphol die voor woensdag gepland stonden. Reizigers zijn omgeboekt. © ANP
In Moordrecht is de top van de kerktoren eraf gewaaid. Het was vanwege de wind te gevaarlijk om de schade gelijk te herstellen. © NU.nl/Job van der Plicht
De beschadigde kerktoren in Moordrecht. © NU.nl/Job van der Plicht
Stormschade in Zuid-Oost Brabant. © NU.nl/Ben Saanen
Het KNMI waarschuwt de hele dag voor zware windstoten. Vanaf 11.00 uur is code oranje van kracht voor het noordwesten van het land. © NU.nl/Ben Saanen
Woensdag 3 januari: Hoge golven in Vlissingen door de Westerstorm. © NU.nl/Elvis Rademaker
Mensen op het strand in Vlissingen. © NU.nl/Elvis Rademaker
Een omgewaaide boom in Breda. © NU.nl/Jennifer De Vos
Ook in Honthem (Zuid-Limburg) is er schade door de storm. © NU.nl/Louis Hendriks
Mensen staan bij de Maeslantkering in afwachting van de sluiting. © ANP
De eerder op drift geraakte ark in Urk. © ANP
Vrijwilligers leggen zandzakken neer bij de dijken bij de Kampereilanden. Vanwege het hoogwater in en rond Kampen had het waterschap Drents Overijsselse Delta inwoners opgeroepen om te komen helpen met het vullen en leggen van zandzakken. © ANP
Hoogwater bij het Noordereiland in Rotterdam. © ANP

Schade

De brandweerkorpsen rukten woensdag zeker duizend keer uit voor meldingen over stormschade, omgewaaide bomen en wateroverlast. Vooral de hulpdiensten in Midden- en West-Brabant, en Zuid-Holland hadden het druk. In onder meer Harlingen en Vlaardingen liepen kades onder water.

Het aantal schademeldingen valt volgens verzekeraars tot dusver mee. Wel houden ze nog een slag om de arm omdat schademeldingen nog later kunnen binnenkomen. Het gaat vooral om schade aan gebouwen en auto's.

Door de storm sloeg Museumboot De VerhalenArk in de haven van Urk los. De 'replica' van de Ark van Noach veroorzaakte schade aan verscheidene zeilboten in de haven.

Replica ark van Noach losgeslagen bij Urk
36
Replica ark van Noach losgeslagen bij Urk