Schiphol waarschuwt reizigers dat ze vanwege de westerstorm te maken krijgen met vertragingen en annuleringen. Luchtvaartmaatschappijen hebben woensdag 252 van de ruim 1.200 geplande vluchten gecanceld, meldt de luchthaven. Het gaat vooral om vluchten van en naar Europese bestemmingen.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

Vertrekkende vluchten hebben een vertraging van ongeveer een uur. ''De dienstregeling blijft de rest van de dag verstoord'', aldus Schiphol.

Ook op het spoor heeft stomschade voor vertragingen gezorgd. Even voor 15.00 uur werd het treinverkeer tussen Bussem Zuid en Hilversum hierdoor stilgelegd. De verstoring duurt tenminste tot 16.00 uur, aldus de NS.

Het KNMI heeft woensdagochtend voor de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland code oranje afgegeven. Om 15.59 is dat beëindigd. In het hele land geldt nog altijd code geel vanwege zware tot zeer zware windstoten. Code geel blijft zeker tot 18.00 uur van kracht.  

Geluwd

De storm is inmiddels wel flink geluwd. Volgens Weeronline was de storm rond 15.00 uur "echt voorbij".  Volgens Weerplaza worden hier en daar nog wel windsnelheden van 9 Bft bereikt, maar is de storm is wel dik over het hoogtepunt heen.

Tot aan de avond zijn nog windstoten mogelijk tot maximaal 100 kilometer per uur. In de avond zwakken de windstoten verder af naar circa 80 kilometer per uur, bij een windkracht 7. Pas aan het begin van de nacht verdwijnen aan de kust de windstoten. In het binnenland verdwijnen de laatste zware windstoten begin van de avond.

"Binnen nu en een uur zal het echt wel over zijn, maar de wind blijft tot in de avond wel onstuimig", aldus weerman Marco Verhoef tegen NU.nl.

Aan zee en in de kustprovincies blijft het nog een tijd onrustig. Tot aan de avond zijn nog windstoten mogelijk tot maximaal 100 kilometer per uur. In de avond zwakken de windstoten verder af naar circa 80 kilometer per uur, bij een windkracht 7. Pas aan het begin van de nacht verdwijnen aan de kust de windstoten. In het binnenland verdwijnen de laatste zware windstoten begin van de avond.

Livestream: Eerste zware storm van het jaar
3600
Livestream: Eerste zware storm van het jaar

Hoog water

Vanwege het hoogwater in en rond Kampen heeft het waterschap Drents Overijsselse Delta vrijwilligers opgeroepen om te komen helpen met het vullen van zandzakken. Dat gebeurt uit voorzorg, om de dijken bij de Kampereilanden te beschermen. Die dijken zijn ''niet meer op hun sterkst, we waren al bezig met het versterken van de dijken'', legt een woordvoerder uit. Een concreet gevaar dat de dijken bezwijken is er volgens het waterschap niet.

De Kampereilanden zijn enkele eeuwenoude polders ten noorden van Kampen.

Ongeveer 150 mensen hebben de oproep van het waterschap gekregen. Het waterschap denkt dat driekwart van hen kan komen. Het Rode Kruis heeft ook een oproep verstuurd naar zijn burgernetwerk Ready2Help. Daar hebben vijftig mensen uit de regio laten weten dat ze willen komen.

Storm in Nederland

Nederland heeft woensdag te maken met een zware westerstorm. © ANP
In Berkel en Rodenrijs is door de storm een gevel naar beneden gekomen. © ANP
Ook op andere plekken in het land heeft de storm in de nacht van dinsdag op woensdag al voor flink veel schade gezorgd. © ANP
© ANP
Luchtvaartmaatschappijen annuleerden eerder al vanwege de storm 150 vluchten van en naar Schiphol die voor woensdag gepland stonden. Reizigers zijn omgeboekt. © ANP
In Moordrecht is de top van de kerktoren eraf gewaaid. Het was vanwege de wind te gevaarlijk om de schade gelijk te herstellen. © NU.nl/Job van der Plicht
De beschadigde kerktoren in Moordrecht. © NU.nl/Job van der Plicht
Stormschade in Zuid-Oost Brabant. © NU.nl/Ben Saanen
Het KNMI waarschuwt de hele dag voor zware windstoten. Vanaf 11.00 uur is code oranje van kracht voor het noordwesten van het land. © NU.nl/Ben Saanen
Woensdag 3 januari: Hoge golven in Vlissingen door de Westerstorm. © NU.nl/Elvis Rademaker
Mensen op het strand in Vlissingen. © NU.nl/Elvis Rademaker
Een omgewaaide boom in Breda. © NU.nl/Jennifer De Vos
Ook in Honthem (Zuid-Limburg) is er schade door de storm. © NU.nl/Louis Hendriks
Mensen staan bij de Maeslantkering in afwachting van de sluiting. © ANP
De eerder op drift geraakte ark in Urk. © ANP
Vrijwilligers leggen zandzakken neer bij de dijken bij de Kampereilanden. Vanwege het hoogwater in en rond Kampen had het waterschap Drents Overijsselse Delta inwoners opgeroepen om te komen helpen met het vullen en leggen van zandzakken. © ANP
Hoogwater bij het Noordereiland in Rotterdam. © ANP

Voorzorgsmaatregelen

Ook bij de stad Kampen worden voorzorgsmaatregelen genomen. Een kade wordt afgesloten. Bij de oude binnenstad gaan enkele wanden in de straten omhoog, om te voorkomen dat het centrum blank komt te staan.

Het water in onder meer de Overijsselse Vecht en het Zwartewater staat hoger dan gebruikelijk. Het water stroomt normaal gesproken het IJsselmeer in, maar dat kan niet doordat de stormvloedkering Ramspol in het Ketelmeer woensdagmiddag dicht is vanwege hoogwater.

Ook de Maeslantkering en de Hartelkering bij Rotterdam gaan dicht. Eerder waren de Oosterscheldekering, de Ramspolkering en de Hollandse IJsselkering al gesloten. Daarmee zijn alle vijf de keringen van Rijkswaterstaat dicht. Dat is nooit eerder gebeurd.