De zeven verdachten die zijn opgepakt voor de verijdelde bevrijdingspoging van crimineel Benaouf A. uit de gevangenis van Roermond vorig jaar, wilden nog een andere gedetineerde helpen ontsnappen.  

Dit heeft een van de aangehouden verdachten verklaard aan het Openbaar Ministerie (OM), meldt een woordvoerder aan NU.nl. Er worden geen details gegeven over wie de tweede gedetineerde is. 

In totaal zijn zeven mannen opgepakt voor de mislukte poging de criminelen te bevrijden. Het gaat om zes Amsterdammers in leeftijden van 19 tot 27 jaar en een 54-jarige piloot uit Colombia. De laatstgenoemde heeft een verklaring afgelegd aan justitie. Een andere verdachte, een 30-jarige Fransman, is op de dag van de bevrijdingspoging door agenten bij de politieactie doodgeschoten. 

De zaak tegen vijf van de verdachten werd woensdag in een zogeheten pro forma-zitting behandeld. Hierin is bepaald dat de voorlopige hechtenis van de 21-jarige Ismail el M., een bekende in de onderwereld, wordt opgeheven. De volgende zitting, waarop alle verdachten worden verwacht, is op 28 maart.

De groep probeerde op 11 oktober een helikopter te kapen, om daarmee topcrimineel A. en een onbekende gedetineerde te bevrijden, die op dat moment vastzaten in Roermond. A. werd hierop overgeplaatst naar de zwaarbewaakte Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. 

Politie doet onderzoek in Roosteren na doodschieten verdachte
45
Politie doet onderzoek in Roosteren na doodschieten verdachte

Autoband

Volgens een journalist van AT5 hadden de verdachten zware wapens bij zich en zogeheten kraaienpoten gemaakt om een eventuele achtervolging van de politie te hinderen. Dit zijn voetangels die voor lekke autobanden zorgen. 

Ook lag in de kofferbak van een van de vluchtauto's een autoband, waaraan A. kon gaan hangen zodra het voorwerp boven de luchtplaats was gehangen. De topcrimineel zou een getekende plattegrond van de luchtplaats van de gevangenis en twee telefoons in zijn cel hebben gehad. 

Kaping

Het plan om de gedetineerden te bevrijden uit de gevangenis was vooraf al bekend bij de Amsterdamse recherche. Verdachte el M. wilde een helikopter huren, zogenaamd om zijn vriendin te verrassen met een rondvlucht. Het verhuurbedrijf vertrouwde het niet en seinde de politie in.

Daarom konden politieagenten een vliegveld in Budel, waar de verdachten wilden toeslaan, 'overnemen'. Zo nam een rechercheur de plek van baliemedewerker in. 

Er ontstond een achtervolging, onder andere in de Limburgse plaats Roosteren, waarbij de 30-jarige man uit Frankrijk door de politie is doodgeschoten. De politie is nog steeds op zoek naar andere personen die betrokken zijn bij de mislukte bevrijdingspoging. Zo is volgens Het Parool in een van de vluchtauto's een paspoort en een telefoon van een Amsterdamse twintiger aangetroffen. 

Staatsliedenbuurt

A. wordt gezien als kopstuk uit de Amsterdamse onderwereld. De crimineel was doelwit van de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam eind 2012. Hij zit een straf van twaalf jaar uit voor het aansturen van een liquidatie in Antwerpen in 2012.