Een fietsenmaker in het Groningse winkelcentrum Paddepoel moet een bedrag van ruim 22.000 euro betalen omdat hij weigerde op koopzondagen open te gaan.

Dit heeft de rechtbank in Groningen besloten in het langlopende conflict tussen de Vereniging van Eigenaren (VvE) en de winkeliers van Paddepoel. 

De eigenaar van Paddepoel Fietsen wilde een dag vrij in de week en weigerde op sommige koopavonden en op zondag de deuren te openen. Hij zegde daarom in april zijn lidmaatschap van de VvE eenzijdig op en betaalde sindsdien geen contributie meer. Ook weigerde hij de boetes te betalen die de VvE hem oplegde vanwege het dichthouden van zijn winkel. 

Volgens de rechtbank was het opzeggen van het lidmaatschap wel mogelijk, maar niet met onmiddellijke ingang. Hierom moet de fietsenmaker nu alsnog de opgelegde boetes en de contributie aan de VvE betalen, wat neerkomt op een totaalbedrag van meer dan 22.000 euro.

Daarnaast is de fietsenmaker ook aansprakelijk voor het betalen van de proceskosten, een totaalbedrag van bijna 3.000 euro. Volgens RTV Noord gaat Paddepoel Fietsen in hoger beroep tegen de uitspraak. 

Conflict

Het conflict over de koopzondagen duurt al meer dan een jaar. De VvE wil dat alle winkels in Paddepoel geopend zijn op zondag. Als ondernemers weigeren, komt dat ze per keer op een boete van vijfhonderd euro te staan. Sommige winkeliers hebben al een boete van tienduizenden euro's staan.

De gemeente presenteerde eind vorig jaar, na langdurige bemiddeling, een ontheffingsbeleid voor zelfstandige ondernemers in het winkelcentrum.