Nederland wordt woensdag geteisterd door een westerstorm. Het KNMI heeft tot 18.00 uur code geel voor het hele land uitgeroepen en waarschuwt voor zware tot zeer zware windstoten. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

  • Schademeldingen door heel het land
  • Code geel voor alle provincies
  • Schiphol schrapt 252 vluchten
  • Minder treinen op diverse plekken
  • Windkracht 10 gemeten op Vlieland
  • Oosterscheldekering gesloten
  • Hollandse IJsselkering dicht
  • Maeslantkering gesloten
woensdag 3 januari 2018 om 15:58
Hoewel code geel nog tot 18.00 uur van kracht is, is de westerstorm in grote delen van het land wel gaan liggen. Wij sluiten daarom dit liveblog.

Voor de laatste berichtgeving over de eventuele nasleep van de storm kan je natuurlijk op NU.nl terecht.
woensdag 3 januari 2018 om 15:43
Hoogwater bij het Noordereiland in Rotterdam. (Foto: ANP)
woensdag 3 januari 2018 om 15:17
Op de A2 bij Breukelen zijn de opruimwerkzaamheden klaar, nadat daar eerder op de dag een vrachtwagencombinatie was gekanteld en de rijbaan grotendeels blokkeerde. Het voertuig kantelde waarschijnlijk door de harde wind, aldus de VerkeersInformatieDienst. De blokkade zorgde voor grote vertraging op de weg.
woensdag 3 januari 2018 om 15:01
Vrijwilligers leggen zandzakken neer bij de dijken bij de Kampereilanden. Vanwege het hoogwater in en rond Kampen had het waterschap Drents Overijsselse Delta inwoners opgeroepen om te komen helpen met het vullen en leggen van zandzakken. (Foto: ANP)
woensdag 3 januari 2018 om 14:59
De eerder op drift geraakte ark in Urk. (Foto: ANP)
woensdag 3 januari 2018 om 14:54
Compilatie: Storm raast over Europa
Compilatie: Storm raast over Europa
woensdag 3 januari 2018 om 14:39
Losgeslagen ark in Urk onder controle
Museumboot De VerhalenArk die door de storm in de haven van Urk van zijn ligplaats was losgeslagen, is gestabiliseerd. Door de hevige windstoten was het voor de brandweer lastig om het schip onder controle te krijgen. Volgens een woordvoerster van de gemeente veroorzaakte de replica van de Ark van Noach "behoorlijk grote schade", maar zijn er geen gewonden gevallen.

Door de storm raakte De Ark los en dreef naar de andere kant van de haven, waar het schip tegen meerdere zeilboten ramde. Hulpdiensten proberen het vaartuig te verplaatsen.

De VerhalenArk is een drijvend Bijbelmuseum dat sinds eind januari 2017 in Urk ligt. Het is 70 meter lang, 13 meter hoog, 10 meter breed en heeft 4 verdiepingen. De Ark van Noach zou volgens de planning tot eind februari in Urk blijven. (Foto: ANP)
woensdag 3 januari 2018 om 14:30
Mensen staan bij de Maeslantkering in afwachting van de sluiting. (Foto: ANP)
woensdag 3 januari 2018 om 14:28
Verzekeraars: stormschade valt mee
Het aantal schademeldingen door de storm die over Nederland trekt, valt volgens verzekeraar ASR mee. "Bij eerdere stormen was het drukker", laat een woordvoerder donderdag weten. Wel houdt ASR nog een slag om de arm omdat schades ook bij intermediairs gemeld kunnen worden en dan pas later bij het bedrijf binnenkomen.

Ook bij Univé vinden ze de drukte "te overzien". Wel zijn er per regio grote verschillen. Vooral in Zuid-Holland en Zeeland heeft de storm toegeslagen en ook in het midden van het land zijn de nodige schades. In Groningen daarentegen gaat het om "enkele meldingen".

Wel kan het zijn dat sommige schades nog later gemeld worden, meldt Univé. "Veel mensen zijn nog niet thuis, dus die hebben misschien nog niet gezien dat er schade is", aldus een woordvoerder. Volgens hem worden ook autoschades vaak wat later gemeld. (Bron: ANP)
woensdag 3 januari 2018 om 14:23
Westerstorm over hoogtepunt heen
De zware storm die woensdagmorgen over het land raasde en voor veel overlast zorgde, is in de loop van de middag gaan luwen. Volgens Weeronline was de storm rond 15.00 uur "echt voorbij".

Volgens Weerplaza worden hier en daar nog wel windsnelheden van 9 Bft bereikt, maar is de storm is wel dik over het hoogtepunt heen. "Binnen nu en een uur zal het echt wel over zijn, maar de wind blijft tot in de avond wel onstuimig", aldus weerman Marco Verhoef tegen NU.nl.

Aan zee en in de kustprovincies blijft het nog een tijd onrustig. Tot aan de avond zijn nog windstoten mogelijk tot maximaal 100 kilometer per uur. In de avond zwakken de windstoten verder af naar circa 80 kilometer per uur, bij een windkracht 7. Pas aan het begin van de nacht verdwijnen aan de kust de windstoten. In het binnenland verdwijnen de laatste zware windstoten begin van de avond.
woensdag 3 januari 2018 om 14:10
Doden en gewonden door storm in Frankrijk
Bij de hevige storm die over Europa raast zijn woensdag in Frankrijk een dode en vijftien gewonden gevallen. Een vrouw die aan het skiën was in Haute-Savoie werd woensdag door een omwaaiende boom getroffen en stierf, meldden Franse media.

De rukwinden van de storm die Eleanor wordt genoemd, zijn tot dusverre verantwoordelijk voor vijftien gewonden, van wie er vier ernstig gewond zijn geraakt.

De storm trekt naar het oosten waar de meeste problemen zijn. Een aantal skioorden is door de uitval van de elektriciteit tijdelijk gesloten. In de Elzas, Lotharingen en de Franche-Comté zitten woensdagmiddag nog circa 140.000 huishoudens zonder stroom. In heel Frankrijk circa 225.000 huishoudens. In het noorden zijn de grootste problemen bij Cambrai en Maubeuge, niet ver van de Belgische grens. (Bron: ANP)
woensdag 3 januari 2018 om 14:07
Tussen Bussum Zuid en Hilversum rijden momenteel geen treinen door stormschade. De verstoring duurt tenminste tot 16.00 uur.
woensdag 3 januari 2018 om 13:54
Weetje: Het is voor het eerst in de geschiedenis dat alle vijf keringen van Rijkswaterstaat dicht gaan. Na het sluiten van de Oosterscheldekering, de Ramspolkering en de Hollandse IJsselkering eerder op de dag, gaan nu ook de Maeslantkering en de Hartelkering bij Rotterdam dicht.
woensdag 3 januari 2018 om 13:52
Replica ark van Noach losgeslagen bij Urk
Replica ark van Noach losgeslagen bij Urk
woensdag 3 januari 2018 om 13:43
De Zeeburgertunnel blijft in zuidelijke richting tot zeker donderdagochtend dicht. Het plafond raakte woensdag zwaar beschadigd als gevolg van de storm. Dit gebeurde nadat de afdekplaten van een container open waaiden en vervolgens het plafond raakten. Daarbij viel een deel van het plafond naar beneden en viel de container van de vrachtwagen. Die reed zelf door. Er vielen geen gewonden.
woensdag 3 januari 2018 om 13:34
De meeste meldingen, 116, kwamen uit Rotterdam. Daarna volgen Amsterdam (74), Zwolle (69) Apeldoorn (68) en Eindhoven (65). Op regionaal niveau staat Rotterdam-Rijnmond ook op de eerste plaats met zo'n tweehonderd meldingen. De hulpdiensten in Midden- en West-Brabant (91) en Zuid-Holland Zuid (85) hebben het eveneens druk gehad.
woensdag 3 januari 2018 om 13:34
Nederlandse brandweerkorpsen zijn woensdag tot nu toe ruim duizend keer uitgerukt voor meldingen over stormschade en wateroverlast. Dat meldt de website Alarmeringen.nl.
woensdag 3 januari 2018 om 12:58
De losgeslagen Ark in Urk is 70 meter lang, 13 meter hoog, 10 meter breed en heeft 4 verdiepingen.
woensdag 3 januari 2018 om 12:42
De losgeslagen ark in Urk heeft al een aantal pleziervaartuigen schade toegebracht.
woensdag 3 januari 2018 om 12:40
Ook bij de stad Kampen worden voorzorgsmaatregelen genomen. Een kade wordt afgesloten. Bij de oude binnenstad gaan enkele wanden in de straten omhoog, om te voorkomen dat het centrum blank komt te staan.

Het water in onder meer de Overijsselse Vecht en het Zwartewater staat hoger dan gebruikelijk. Het water stroomt normaal gesproken het IJsselmeer in, maar dat kan niet doordat de stormvloedkering Ramspol in het Ketelmeer woensdagmiddag dicht is.
woensdag 3 januari 2018 om 12:39
In het Limburgse Honthem is een boom tegen een huis gewaaid. (Foto: Louis Hendriks)
woensdag 3 januari 2018 om 12:29
De Veiligheidsregio Flevoland meldt dat een schip door de storm is losgeslagen en nu in de haven van Urk drijft. Hiervan kwam om 12.41 uur de eerste melding binnen. Er wordt nu ingezet op het schip weer onder controle te krijgen. Momenteel zitten er nog zeven mensen op de ark, daarvan wordt nu gekeken hoe ze eraf gehaald kunnen worden. Het is nog onduidelijk om wat voor schip het precies gaat.
woensdag 3 januari 2018 om 12:26
Op de pier in het Friese Holwerd staat het water behoorlijk hoog.
Op de pier in het Friese Holwerd staat het water behoorlijk hoog.
woensdag 3 januari 2018 om 12:17
Het Dagblad van het Noorden meldt dat op de A28 een auto van de weg is gewaaid. De bestuurder van de auto is gewond naar het ziekenhuis vervoerd.
woensdag 3 januari 2018 om 11:48
De storm houdt in het Waddengebied nog tot halverwege de middag aan. In het westen neemt de wind vanaf 13.00 uur al iets af. In de tweede helft van de middag is de storm voorbij, maar waait het aan zee nog enkele uren hard tot stormachtig.
woensdag 3 januari 2018 om 11:47
Rijkswaterstaat raadt af met lege vrachtwagens, aanhangers en caravans de weg op te gaan. De instantie doet dit nu de storm het hoogtepunt nadert. Dinsdag gaf de dienst automobilisten met aanhangers en vrachtverkeer het advies extra op te letten.
woensdag 3 januari 2018 om 11:46
Vanwege het hoogwater in en rond Kampen heeft het waterschap Drents Overijsselse Delta vrijwilligers opgeroepen om te komen helpen met het vullen van zandzakken. Dat gebeurt uit voorzorg, om de dijken bij Kampereiland te beschermen. Die dijken zijn "niet meer op hun sterkst, we waren al bezig met het versterken van de dijken", legt een woordvoerder uit. Een concreet gevaar dat de dijken bezwijken is er volgens het waterschap niet.
woensdag 3 januari 2018 om 11:45
De A380 van Emirates is veilig geland op Schiphol.
woensdag 3 januari 2018 om 11:41
Emirates A380 gaat zo landen op Schiphol. Live te zien op onze livestream.
woensdag 3 januari 2018 om 11:28
De A2 van Amsterdam richting Utrecht is bij Breukelen afgesloten door de vrachtwagen die daar eerder is gekanteld. 

Of er gewonden zijn gevallen is nog onbekend. Volgens de ANWB gaan de opruimwerkzaamheden een paar uur duren.
woensdag 3 januari 2018 om 11:17
Niet alleen in Nederland waait het hard: Zo'n 200.000 huishoudens in Frankrijk zitten door een zware storm zonder elektriciteit. Het gaat vooral om panden in het noorden en noordoosten van het land.
woensdag 3 januari 2018 om 10:50
Een omgewaaide boom in Breda. (Foto: Jennifer De Vos)
woensdag 3 januari 2018 om 10:48
Volgens Weerplaza waait het op Vlieland nu inmiddels een uur lang met een kracht van 10Bft. Dit betekent dat deze storm officieel als zware storm de boeken in gaat. 

Op de Noordzee begint de wind nu wel voorzichtig af te nemen, in de loop van de middag zal dit ook boven land het geval zijn.
woensdag 3 januari 2018 om 10:46
Volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) is op de A2 richting Amsterdam een vrachtwagen gekanteld. Tussen Breukelen en Vinkeveen zijn zodoende twee van de vijf rijstroken afgesloten. Dit geeft enige vertraging.