Nederland krijgt woensdag te maken met een westerstorm. Het KNMI heeft voor de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland code oranje afgegeven. Voor de overige provincies geldt nog altijd code geel vanwege zware tot zeer zware windstoten.

De waarschuwingscode oranje geldt vooralsnog tot woensdagmiddag 16.00 uur. Code geel blijft langer van kracht, tot 18.00 uur. 's Ochtends moet er nog rekening gehouden worden met stevige buien in Nederland. Daarbij kunnen lokaal windstoten tot ongeveer 110 km per uur voorkomen.

Door de harde wind is er kans op stormschade door bijvoorbeeld bomen die omwaaien. In het binnenland zal de wind minder krachtig zijn, maar alsnog moet er rekening gehouden worden met mogelijke problemen vanwege het weer.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de weersverwachting en verkeersinformatie in de gaten te houden. Vooral automobilisten met een aanhanger en het vrachtverkeer moeten extra alert zijn. De wind neemt naar verwachting aan het einde van de middag weer in kracht af.

Windkracht 11

Een voorloper van de storm trok 's nachts al over het land. Daarbij kwamen zeer zware windstoten voor. In Vlissingen was er een extreem zware windstoot van 141 kilometer per uur, meldt Weerplaza. Korte tijd is daar windkracht 11 gemeten.

In heel Zeeland en het zuiden van Zuid-Holland waren er windstoten van 100 tot 110 km per uur en is kortstondig windkracht 9 gemeten. In Cabauw (Utrecht) en Herwijnen (Gelderland, Betuwe) werden windstoten van 117 en 122 km per uur gemeten.

Wat houden de verschillende weercodes in?
90
Wat houden de verschillende weercodes in?

Attracties

Vanwege de harde wind zijn ook sommige attracties geheel of gedeeltelijk gesloten. Zo meldt Dierenpark Amersfoort dat het park dicht is omdat er kans is dat er takken van de bomen loskomen.

Alle buitenachtbanen in de Efteling blijven vandaag ook dicht, het gaat om de Python, Joris en de Draak en de Baron 1898. De Vliegende Hollander was al dicht vanwege regulier onderhoud.

Stormschade

Hulpdiensten zijn druk met meldingen vanwege de storm. In Rotterdam zijn door de storm twee markten afgelast. In Berkel waaiden van zo’n tien woningen dakpannen eraf en kwam een deel van een zijgevel op straat terecht. Niemand is hierbij gewond geraakt.

In de regio Zuid-Holland Zuid zorgde de storm in de nacht van dinsdag op woensdag al voor zeker vijftig meldingen voor de brandweer en ook in de provincie Utrecht is de brandweer erg druk geweest, in totaal zijn daar meer dan honderd meldingen gemaakt.

Verkeer

Voertuigen met een aanhangwagen mogen tijdelijk de Oosterscheldekering en de Zeelandbrug niet meer op vanwege de harde wind. Ook de Markerwaarddijk is dicht voor vrachtwagens en voertuigen met aanhangers, de wind is daar toegenomen tot windkracht 8.

De NS meldde woendag om 7.42 uur dat er geen intercity's rijden tussen Dordrecht en Rotterdam vanwege de weersomstandigheden. Dit zal zeker tot 13.00 uur duren.

Storm in Nederland

Nederland heeft woensdag te maken met een zware westerstorm. © ANP
In Berkel en Rodenrijs is door de storm een gevel naar beneden gekomen. © ANP
Ook op andere plekken in het land heeft de storm in de nacht van dinsdag op woensdag al voor flink veel schade gezorgd. © ANP
© ANP
Luchtvaartmaatschappijen annuleerden eerder al vanwege de storm 150 vluchten van en naar Schiphol die voor woensdag gepland stonden. Reizigers zijn omgeboekt. © ANP
In Moordrecht is de top van de kerktoren eraf gewaaid. Het was vanwege de wind te gevaarlijk om de schade gelijk te herstellen. © NU.nl/Job van der Plicht
De beschadigde kerktoren in Moordrecht. © NU.nl/Job van der Plicht
Stormschade in Zuid-Oost Brabant. © NU.nl/Ben Saanen
Het KNMI waarschuwt de hele dag voor zware windstoten. Vanaf 11.00 uur is code oranje van kracht voor het noordwesten van het land. © NU.nl/Ben Saanen
Woensdag 3 januari: Hoge golven in Vlissingen door de Westerstorm. © NU.nl/Elvis Rademaker
Mensen op het strand in Vlissingen. © NU.nl/Elvis Rademaker
Een omgewaaide boom in Breda. © NU.nl/Jennifer De Vos
Ook in Honthem (Zuid-Limburg) is er schade door de storm. © NU.nl/Louis Hendriks
Mensen staan bij de Maeslantkering in afwachting van de sluiting. © ANP
De eerder op drift geraakte ark in Urk. © ANP
Vrijwilligers leggen zandzakken neer bij de dijken bij de Kampereilanden. Vanwege het hoogwater in en rond Kampen had het waterschap Drents Overijsselse Delta inwoners opgeroepen om te komen helpen met het vullen en leggen van zandzakken. © ANP
Hoogwater bij het Noordereiland in Rotterdam. © ANP

Waterkering

De westerstorm zal naar verwachting zorgen voor verhoogde waterstanden langs de Noordzeekust en in het IJsselmeergebied. De Oosterscheldekering wordt daarom gesloten om 11.55 uur. Vlak voor het begin van de avond om 17.47 uur zal de waterkering weer geopend worden.

De Hollandse IJsselkering sluit om 13.00 uur, de Maeslantkering om 14.00 en de Ramspolkering is om 12.10 gesloten. 

Dinsdagmiddag maakte de KLM al bekend woensdag 104 Europese vluchten te schrappen vanwege de storm. Het gaat om 52 retourvluchten. Door de storm zal er sprake zijn van beperkte start- en landingsbaancapaciteit op Schiphol. In totaal zijn er door luchtvaartmaatschappijen woensdag 176 vluchten gecanceld, dat aantal zal nog stijgen verwacht de luchthaven.