KLM schrapt woensdag 104 Europese vluchten vanwege de verwachte westerstorm. Het gaat om 52 retourvluchten. Door de storm zal er sprake zijn van beperkte start- en landingsbaancapaciteit op Schiphol.

Volgens KLM worden de passagiers momenteel geïnformeerd en omgeboekt. Reizigers kunnen gedurende de dag te maken krijgen met vertragingen, waarschuwt de luchtvaartmaatschappij.

Schiphol laat weten dat vluchten kunnen worden geannuleerd of vertraagd door de storm. De luchthaven adviseert reizigers om de website van Schiphol in de gaten te houden voor informatie. 

Het KNMI geeft vanwege het weer code geel af voor heel het land vanaf 3.00 uur 's ochtends tot 18.00 uur. Vanaf de vroege ochtend op woensdag moet er rekening gehouden worden met stevige buien en onweer door het binnenland, deze trekken halverwege de ochtend richting Duitsland uit het land.

Windstoten

Daarna kan kort de zon doorbreken, maar blijft het onstuimig. Het verkeer wordt aangeraden om rekening te houden met harde wind. Vooral bestuurders van auto's met een aanhanger of lege vrachtwagens moeten voorzichtig zijn, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).

Windstoten met een snelheid van 80 tot 100 kilometer per uur zijn mogelijk. Vooral in Noord- en Zuid-Holland is de wind erg hevig. Aan de noordwestkust kunnen zelfs uitschieters tot 120 kilometer per uur voorkomen.

Als gevolg van de harde wind is er kans op stormschade door bijvoorbeeld bomen die omwaaien. In het binnenland is de wind minder hard, maar alsnog moet er rekening gehouden worden met mogelijke problemen vanwege het weer.

Waterkering

De storm kan zorgen voor verhoogde waterstanden aan de kust bij de Noordzee en het IJsselmeergebied. Rijkswaterstaat laat weten dat er een goede kans is dat de Oosterscheldekering en de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel woensdag in de loop van de middag dichtgaan. Ook is er een kans dat de Maeslantkering bij Hoek van Holland sluit.