Een 40-jarige leraar van het Terra College in Assen heeft dertig maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk, gekregen wegens het misbruiken van een 13-jarige leerling van de school. Dat heeft de rechtbank in Assen dinsdag bepaald.

De rechtbank vindt dat de man ook schuldig is aan digitaal kinderlokken en verder een kind confronteerde met seksuele handelingen en kinderporno. De leraar was de mentor van het meisje.

De man heeft ook een contactverbod gekregen, hij mag niet meer in de woonplaats van het meisje komen, hij mag vijf jaar geen leraar zijn en hij moet zich laten behandelen voor geestelijke stoornissen. 

De straf is lager uitgevallen dan de eis van het Openbaar Ministerie van drie jaar. 

Telefoon

In augustus kwam de zaak aan het licht toen de ouders van het slachtoffer seksueel getinte appjes in haar telefoon vonden. Het meisje vertelde dat haar mentor haar misbruikt had op school en in een bosje in Assen. Ook spoorde hij haar aan zichzelf te filmen terwijl ze seksuele handelingen verrichtte en stuurde hij haar seksueel getinte filmpjes van zichzelf.

De leerlinge was een kwetsbaar meisje, dat op school vaak bij haar leraar kwam om te praten. ''Hoe het gekomen is tot seksuele handelingen, kan ik moeilijk rijmen", aldus de Groninger. ''Ik heb haar geholpen met school. Dat het daarna verder is gegaan, kan ik niet uitleggen. Ik schaam me er heel erg voor."

De man heeft een persoonlijkheidsstoornis en is verminderd toerekeningsvatbaar. In zijn telefoon werden 12.000 appjes van en naar het meisje gevonden.

Ontslagen

In september werd de docent door het Terra Assen ontslagen. Op verzoek van de ouders zijn de verdenkingen niet eerder naar buiten gebracht. De school bracht ouders door middel van een brief op de hoogte.